Status :
تشکر شده 6,116 بار در 1,639 ارسال
Re: اصول اولیه پیمایش در آسمان

نوشته اصلی توسط
Mehdi
ممنون برادر شهرام
یه کم پیچیده شد این درس اما مفید بود ;)
مرسی. پیچیده شد ولی اگه کسی بتونه خوب درکش کنه دیگه حرکتهایی که تو آسمون می بینه به راحتی براش قابل درکه. یه نفر اگه این مبحث رو ادامه بده می تونه تقویم هم بنویسه :-o
مطالب بعدی ساده تر خواهد بود آخه می شه گفت این سخت ترین جای کارمونه ;)
تنها، تنها به پای کوه بلندی
تنها، تنها به روی ریگ بیابان
میرود آهسته با دو پای برهنه
Status :
تشکر شده 200 بار در 71 ارسال
ممنون آقا شهرام ، مرسی از توضیحاتتون %%-
تو تقسیم بندی دایره البروج اشاره کردید که برخی به 13 برج معتقدند ، یعنی با در نظر گرفتن برج حوا اون وقت بازم هر برج رو 30 درجه لحاظ میکنند ؟
در من فریادهای درختی است خسته از میوه های تکراری..
Status :

نوشته اصلی توسط
maryam.ghasemian
تو تقسیم بندی دایره البروج اشاره کردید که برخی به 13 برج معتقدند ، یعنی با در نظر گرفتن برج حوا اون وقت بازم هر برج رو 30 درجه لحاظ میکنند ؟
خواهش می کنم. نه دیگه در این حالت باید 360 درجه (یک دور کامل ) رو به 13 بخش تقسیم کنید که در این حالت تقسیم بندی از 30 درجه کمتر می شه.
Status :
تشکر شده 200 بار در 71 ارسال

نوشته اصلی توسط
staleiee

نوشته اصلی توسط
maryam.ghasemian
خواهش می کنم. نه دیگه در این حالت باید 360 درجه (یک دور کامل ) رو به 13 بخش تقسیم کنید که در این حالت تقسیم بندی از 30 درجه کمتر می شه.
ممنون ، آخه تا اونجایی که تو منابع خونده بودم تقسیم بندی 12 برج رو دیده بودم و این برج حوا و تقسیم بندی 13 تایی بروج برام جالب بود . مرسی
در من فریادهای درختی است خسته از میوه های تکراری..
Status :
تشکر شده 609 بار در 197 ارسال
شهرام جان دستت درد نكنه وتقعا عالي بود فقط يه كم در مورد فهم دايره البروج به مشكل برخوردم يعني با توجه به اينكه زمين به دور خورشيد مي گرده نمتونم تصور كنم يا بهتره انطوري بگم با توجه به نسبي بودن مفهوم حركت ما مبدا مختصات رو زمين در نظر ميگيريم در صورتي كه تا قبل از اين مبدا رو خورشيد در نظر گرفته بوديم حالا سوال اينجاست با توجه به تغيير مبدا از خورشيد به زمين مدار حركت نسبي خورشد و زمين چه طوري رسم مشه يعني چگونه به طرح فعلي مدار دايره البروج رسيديم؟
بازم بابت اطلاعات بسيار مفيدت تشكر مي كنم
يه بار ديگه تلاش كن
اين بار حتما موفق ميشي
Status :

نوشته اصلی توسط
MEISAMHAMIN
شهرام جان دستت درد نكنه وتقعا عالي بود فقط يه كم در مورد فهم دايره البروج به مشكل برخوردم يعني با توجه به اينكه زمين به دور خورشيد مي گرده نمتونم تصور كنم يا بهتره انطوري بگم با توجه به نسبي بودن مفهوم حركت ما مبدا مختصات رو زمين در نظر ميگيريم در صورتي كه تا قبل از اين مبدا رو خورشيد در نظر گرفته بوديم حالا سوال اينجاست با توجه به تغيير مبدا از خورشيد به زمين مدار حركت نسبي خورشد و زمين چه طوري رسم مشه يعني چگونه به طرح فعلي مدار دايره البروج رسيديم؟
بازم بابت اطلاعات بسيار مفيدت تشكر مي كنم
خواهش می کنم قربان.
خوب ببین تو هر روز مثلا سر ساعت 12 ظهر اگه موقعیت خورشید رو رصد کنی می بینی که در طول یک سال جابجا می شه. حالا چقدر باید جابجا بشه ؟ خوب جابجایی ناشی از حرکت زمین به دور خورشیده ولی ما داریم از زمین حرکت خورشید رو نگاه می کنیم ، پس توی یکسال در حقیقت به نظر میاد خورشید یک دور کامل توی آسمون می زنه ( دقت کن این با حرکت روزانه خورشید که از چرخش زمین به دور خودش ناشی میشه متفاوت هست. این یکی حدود 23 ساعت و پنجاه و شش دقیقه و 4 ثانیه طول می کشه در حالی که حرکت رو دایرةالبروج یکسال طول می کشه ) اگه از بالا سیستم رو نگاه کنی زمین داره دور خورشید می چرخه ولی اگه بیایی رو زمین چی ؟ خورشید داره دورت می چرخه. تو چه مداری ؟ قضیه فرقی نکرده روی همون مدار دایره ای. پس خورشید داره رو یه دایره دورت می چرخه ( یعنی تو داری اینطوری می بینی !) حالا یه کار دیگه کردیم و اون این بود که همه اجرام رو چسبوندیم روی یه کره فرضی ، از جمله خود خورشید. پس خورشید می افته روی یه سری ستاره که خوب مسلما اونها هم جزوی از یک صورت فلکی هستند. که می شه برج مربوط به ماهی که داخلش هستیم.
باز هر جایی مشکل بود بگو بیشتر توضیح بدم ;)
Status :
خب اگه بتونید کره سماوی رو درست تصور کنید می بینید که اینکه کدامیک از اجرامی رو که رو کره هستند ببینم بستگی به موقعیت شما رو کره زمین داره ( اگه دقیقتر بگم برای پدیده هایی که در زمانی طولانی اتفاق می افته فقط عرض جغرافیائی مهم هست و طول جغرافیایی به خاطر چرخش زمین خیلی موثر نیست. اگه متوجه نشدید یه روز که حضوری همدیگر رو دیدم بگین بیشتر توضیح بدم ;) )
اگر روی قطب باشید همواره بخش شمالی آسمان رو میبینید و با چرخش زمین فقط همه اجرام حول ستاره قطبی می چرخند ولی اگه روی استوا باشید هیچ بخش ثابتی ندارین و اگر در جایی بین استوا و یا قطبها باشید بخشی از آسمان همواره ثابت و حول ستاره قطبی می چرخد و بخش دیگری در طول شبانه روز و متناسب فصل طلوع و غروب می کند.
خلاصه اینکه بخشی از آسمان رو همواره در تمام زمانها میبینید که حول ستاره قطبی می چرخند و بهش می گیم منطقه دور قطبی و بخش دیگری متناسب فصل و ماهی که در آن هستیم عوض می شود که به این هم منطقه غیر دورقطبی گفته می شود.
حالا برای شروع چطور طرحها رو تشخیص بدیم و بدونیم در هر زمانی چه صورتهای فلکی و اجرامی رو خواهیم دید ؟
بهترین راه حل داشتن نقشه هست.
نقشه ها انواع مختلف رو دارند منتها برای شروع بهتر هست از نقشه ای استفاده کنید که فقط پرنورترین و مهم ترین اجرام رو داشته باشه و زمانی که با این نقشه دیگر مشکلی نداشتید به سراغ نقشه ها و نرم افزارهای مهم بروید.
ساده ترین و کم هزینه ترین راه این هست که از سایت پایین نقشه ماهانه آسمان رو با طبقه بندی اجرام و توضیحات بسیار عالی رصدی (البته به زبان انگلیسی !) از سایت پایین بگیرید (کاری که من خودم همیشه می کنم :p )
http://www.skymaps.com/downloads.html
دقت کنید که شما باید نقشه نیمکره شمالی که به رنگ زرد بالای اون نوشته Northern Hemisphere Edition بگیرید مگر اینکه بخواهید رو استوا و یا قطب جنوب رصد کنید :D
اگر بخواهید نقشه ای با توضیحات فارسی داشته باشید باید مجله نجوم و یا مجله آسمان شب رو بخرید.
http://www.nojumnews.com
اگر نیاز به نقشه دارین که همیشه کارتان را راه بیندازد می تونید از گردونه آسمان استفاده کنید که نمونه ای از آن هم در این آدرس می بینید:
http://telescope.ir/index.aspx?sitei...172&proid=2386
روش استفاده در زیر نقشه نوشته شده است.
پس از کار کردن با این نقشه های اولیه می توانید از کاتالوگها و نقشه های دیگر هم استفاده کنید (متناسب توانایی ابزاری که در اختیار دارید ) مثلا کتاب
The Observer's sky atlas
ولی امروزه استفاده از نرم افزار های شبیه ساز متداولتر هست. از بین این نرم افزارها دو نرم افزار مهم رو برای کامپیوتر و یک نرم افزار برای موبایل معرفی می کنم.
نرم افزار ساده و کم حجم stellarium که به طور رایگان از آدرس پایین می تونید دریافت کنید
http://www.stellarium.org
و نرم افزار قدرتمند و حجیم starry night که می تونید از آدرس پایین اطلاعات خرید رو بدست بیارید
http://telescope.ir/index.aspx?sitei...256&proid=2063
و یا از آدرس پایین لینکهای دانلود این نرم افزار و چند برنامه دیگر که برای ما فعلا کار آیی زیادی ندارند را پیدا کنید
http://www.akkasee.com/forum/showthr...?t=5000&page=6
( در ضمن این انجمن عکاسی هم اطلاعات مفیدی در زمینه عکاسی نجومی و ایزار و تکنیکهاش داره فرصت داشتین بیشتر توش بگردین ;) )
دوستان منجم بیکار ننشستند و برای موبایل هم فکری کردند. نرم افزار sideralis هم برای موبایل نوشته شده است که از آدرس پایین رایگان می تونید دانلودش کنید و کار رو راه می اندازه.
http://sideralis.free.fr/download.html
نکات
1- ابزارهای پیشرفته تر فقط جهت آشنایی است و در صورتی که برنامه رصدی اجرا شود شما حداکثر به همان نقشه اولیه نیاز خواهید داشت. و اگر برنامه موبایل رو هم داشته باشید که عالیه.
2- معرفی موسسات به معنی تایید و یا تبلیغ کار آنها نیست و فقط جهت آشنایی معرفی می شوند. ( فعلا جوگیر نشین خرج بذارین رو دستتون :D )
3- در صورتی که روش لینک دادن و یا محل بحث مشکلی داشت دوستان مدیر لطفا ویرایش کنند و یا اطلاع بدن خودم تصحیح کنم.
2 کاربر مقابل از Shahram عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده اند.
alireza123 (23-12-2010), Babak203 (03-02-2013)
کلمات کلیدی این موضوع