نیشکر :
خصوصیات گیاهی: نیشکر با نام علمی Saccharum Officinarum گیاه غول پیکری از تیره غلات (Gramineae)است که به صورت چند ساله برای برداشت ساقه حاوی قند آن تولید میشود . ساقه نیشکر دارای مغز است که قند در آن ذخیره می گردد ذخیره ساکارز بیشتر در قسمتهای مرکزی و پایین انجام می شود . وجود عناصر معدی در شربت قند بر کریستاله شدن قند اثر نا مطلوب دارد . ملاس و تفاله دو محصول جنبي نيشكر است . از ملاس براي تهيه الكل و نيز تغذيه دام استفاده مي شود . از تفاله در تهيه كاغذ ، مقواي ساختماني و پوشهاي ديگر استفاده مي گردد . تفاله مي تواند بعنوان بستر مرغ و دام نيز مصرف شود .
وشا:نام لاتين: gum ammoniacum plant
نام فارسي: بيلهر،اشق بلشر، بيلس، وشا ، كماي اسب، وشق، کندل، اشترک
نام علمي گياه: Dorema aucheri
مهمترین ویژگی و ارزش این گیاه تولید شیرابه ای به نام گام امونیاک (وشا) می باشد. این شیرابه بر اثر خراشها و شکافهای طبیعی ساقه ها بویژه در محل اتصال ساقه ها ی فرعی به ساقه اصلی ویا محل گزش حشرات بر روی ساقه جمع شده و با وسیله ای به نام کاردک جمع اوری می گردد .
فصل بهره برداری و شا از اواخر خرداد تا اواسط مرداد می باشد و معمولا" در 4 تا 5 نوبت انجام میشود.
مصارف صنعتي
در فرانسه در كارخانجات توليد چسب و لوازم آرايشي بكار مي رود
نورو نوروزك گياهي از خانواده نعناعيان است كه تاكنون در ايران از خراسان و سمنان گزارش گرديده است . شاخ وبرگ اين گياه داراي اسانس وخاصيت آنتي بيوتيكي و پوست خارجي آن حاوي موسيلاژ است . مغز دانه آن حاوي 56-50 % چربي و 30 % پروتئين دارد كه براي طباخي و خام خواري مطلوب است. مناطق رويشگاهي و گياهان همراه ، نوع خاك و نيز ارتفاع رويشگاهي آن در منطقه مورد بررسي قرار كرفت.

کنجد: کنجد گیاهی یکساله بوده که بصورت بوته ای مستقیم به ارتفاع150-70 سانتیمتر رشد می کند
نام علمی :Sesamum indicumنام خانواده:Pedaliaceae مصرف اصلی دانه کنجد در شیرینی پزی و در تهیه حلوا می باشد . دانه کنجد دارای 25-16 درصد پروتئین و60-50 درصد روغن و 18-16 درصد کربوهیدرات است ( میزان روغن در این گیاه روغنی بیش از سایر گیاهان روغنی است). طعم روغن کنجد مطبوع بوده و ثبات آن بالاست و اکسید نمی شود.این خاصیت (اکسید نشدن روغن) به دلیل نوعی اسید چرب به نام سسامولین Sesamolin" " است که در اثر تجزیه به یک ماده آنتی اکسیدان به نام سسامولSesamol " " تبدیل می گردد.روغن کنجد برای طبخ مواد خوراکی مختلف ,در تهیه عطر و به عنوان حلال در دارو سازی مصرف می شود .
کنجاله کنجدحدود 40 درصد پروتئین داشته و دوام آن بالاست و فاسد نمی شود .کنجاله کنجد از نظر اسید آمینه های متیونین,کلسیم ,فسفر و نیاسین غنی بوده و برای دام مطلوب است.روغن کنجد دارای 55-45 درصد اسید چرب اولئیک ,39-29 درصد اسید چرب لینولئیک , 9 درصد اسید پالمتیک و 5 درصد اسید استئاریک است(اسید چرب اشباع نشده)شاهدانه:
شاهدانه Canabinaceae :تیره
Cannabis sativa :نام لاتین
Hemp – Gallow grass :نام انگلیسی
شاهدانه :نام فارسی
قنب - تیل :نام عربی


شاهدانه ،از گیاهان زراعی قدیمی است که احتمالاً موطن اصلی آن آسیای مرکزی می باشد که از آنجا به چین رفته و در این کشور بیش از 4500 سال سابقه کشت دارد. تولید شاهدانه در درجه اول برای استفاده الیاف آن است که برای تهیه طناب، گونی، نخ قند، بادبان کشتی ، پارچه های مخصوص تور ماهیگیری کمر بند نجات، برزنت بکار می رود. همچنین در صنعت کاغذ سازی کاربرد دارد. دانه آن به مقدار زیاد در صنعت روغن کشی و دارو سازی کاربرد داردزعفران:
كاربرد زعفران در صنايع روغن نباتي و كره:
در حال حاضر در روغن نباتي و كره از ماده شيميايي بتاكارپن به عنوان رنگ دهنده استفاده مي‌شود با توجه به خواص زعفران به جاي استفاده از تركيبات شيميايي از خواص رنگ دهي زعفران در روغن نباتي و كره استفاده شود. اين امر باعث غناي غذايي كره و روغن نباتي عنوان می شود.


باریجه:
فارسی: باریجه، اشق، قاسنیعربی: قنه
انگلیسی: Galbanum
آلمانی: Galban pFlanze, Galbanum
گیاه باریجه عموماً در کوهستانها و ارتفاعات بالای ۲۰۰۰ متر مناطق زنجان، تهران (شهرستانک)، دماوند و چهارمحال و بختیاری رویش دارد.
شیرابه ای که در اثر خراشهای طبیعی یا مصنوعی از ریشه ، ، ساقه ، برگ و میوه گیاه تراوش می شود اصطلاحا” گالبانوم” گویند.
صمغ باریجه را براساس مواد غیر محلول شیرابه در الکل ۹۰ درجه به ۴ رتبه ی :۱ ) باریجه ممتاز ،۲ ) درجه یک ،۳ ) درجه دو ،۴ ) درجه سه تقسیم بندی می کنند .در هر صورت مقدار خاکستر آن نباید بیشتر از ۱۰ درصد باشد.
فرآوردۀ حاصل از گیاه باریجه دارای بوی قوی، معطر، فاقد و طعم گس و تلخ می‌باشد و به دو شکل سخت و نرم عرضه می‌گردد. باریجه سخت دارای دو نوع باریجه اشکی و توده‌ای می‌باشد
موارد استعمال:
از باریجه بیشتر به عنوان طعم‌دهنده در محصولات غذائی مانند نوشابه‌های غیرالکلی و فرآورده‌های گوشتی و یا معطرکننده و تثبیت‌کنندۀ عطرها در فرآورده‌های آرایشی مورد مصرف قرار می‌گیرد. از باریجه در گذشته همراه با آنغوزه در ناراحتی‌های عصبی استفاده می‌شده است . بنابر اعتقاد دامداران مصرف بوتۀ باریجه بوسیله حیوانات اهلی در تولید شیر آنها مؤثر است. لذا در مناطقی که دامداران از نظر تأمین علوفه رمستانه در مضیقه می‌باشند می‌توان اجازۀ جمع‌آوری ساقه‌های خشک شده را پس از ریزش بذرهای تولیدی به آنها داد.
آفتاب گردان:
آفتابگردانها با گرده افشانی باز Sunola نامیده می شوند . گونه های Sunola کوتاهتر هستند و برای بالغ شدن نیاز کمتری به گرما نسبت به آفتابگردانهای مغمولی دارند به طوری که آنها یک مجموعه بیماریزای خیلی خوب ندارند . Sunola در کمربند آفتابگردانهای سنتی Manitoba رشد نمی کند.
گونه های بدون روغن یا آجیلی آفتابگردانها پوسته نازکی دارند و به عنوان غذای انسان فروخته می شود . مزرعه آفتابگردان با کیفیت آن رابطه مستقیم دارد . فقط بزرگترین گونه آجیلی آفتابگردان مصرف انسانی دارد و این گونه تحمل کمی نسبت بهآسیب پرندگان یا حشرات دارد . آفتابگردانهای آجیلی یک مقیاس وزنی 24 lb / مقیاس در مقایسه با 30 lb /مقیاس برای نوع آفتابگردان است.

بزرگترین صادرات تجاری شامل ایالت متحده آمریکا و تعدادی از کشورهای اروپایی است . نوع روغنی آفتابگردان که در Monitoba می روید یا برای روغن گیری و یا جهت خوراک پرندگان خانگی به کار می رود . در Monitoba لوازم و ابزار خرد ( له) کردن موجود نمی باشد بدین گونه هر تولید دانه روغنی آفتابگردان یا در Monitoba جهت خوراک پرندگان به کار می رود و یا به طور خام به ایالت متحده جهت خرد کردن صادر میگردد . به هرحال ساخت آفتابگردان به طور بومی متعلق به Monitoba است و در همانجا دانه ها براساس اندازه دسته بندی و ذخیره می شوند . دانه های بزرگ نوعی پاداش محصول تولید هستند. نوع مخلوط آفتابگردان یا مصرف خانگی داشته و یا فروش جهانی دارد
گون:
نام فارسی: گون

نام علمی: Astragalus spp

نام نیره: تیره نخود یا Leguminoseae

در نقاط مختلف ایران گونه های زیادی از گون وجود دارد که از بعضی آن ها کتیرا به دست می آید.مهم ترین گونه های مولد کتیرا شامل: Astragalus adscendens است که در نواحی کوهستانی جنوب غربی ایران، خوزستان و لرستان می روید؛ هم چنین گونه ی brachycalyxAstragalus را می توان نام برد که در نواحی کردستان وجود دارد؛ گونه های brachycalyx Astragalus ، astragalus microcephalus ، Astragalus kurdicus، Astragalus virus و Astragalus gymnocladus از دیگر گونه های گون مولد کتیرا در ایران هستند.
کتیرا به اشکال مفتولی، قطره ای، خرمنی، مسطح و بی شکل به رنگی های زرد، قهوه ای و یا بی رنگ (تا حدی شفاف) وجود دارد. کتیرا در آب، نامحلول بوده ولی متورم می شود و به صورت ژله ی سفتی در می آید. کتیرا در صنایع داروسازی به عنوان یک عامل امولسیون کننده، سوسپانسیون کننده و عامل افزاینده و ویسکوزیته و تهیه مسیلاژ مصرف دارد. در ساخت کرم ها، ژل ها و امولسیون ها با غلظت مختلف بسته به کاربرد فرمولاسیون و نوع صمغ مصرف می شود. گلرنگ:تیره:کاسنینام فارسی:گلرنگ،خسک دانه،کاجیره،کافشهنام عربی:احریض،قرطمکنف:
تیره:کنف
نام فارسی:کنف
نام عربی:تیل-جنیب
کلزا:
کلزا brassica napus L به عنوان یکی از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدله دارای طیف نسبتاً وسیعی از سازگاری اقلیمی است.
روغن کلزاروغن کلزا به دلیل حضور اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیه ای بالایی برخوردار است و بین ارقام و در شرایط مختلف تنوع زیادی در ترکیب اسیدهای چرب آن مشاهده می شود.برخی از انواع کلزا که در گروه کانولا قرار دارند دارای کمتر از ۳۰ میکرومول گلوکوزینولات در هر گرم کنجاله بوده و روغن دانه آنها دارای مقدار زیادی اسیدهای چرب غیر اشباع و حدود ۲ درصد یا کمتر دارای اسید اروسیک می باشند و روغن آنها به صورت خوراکی مصرف می شودارزش اقتصاديكرفس كوهي گياهي است كه كاربردهاي بسيار متنوعي از جمله مصارف غذايي (تهيه ترشي و شور و كنسرو) دارد. همچنين مي‌توان محصول خشك شده اين گياه را بسته‌بندي و به بازار عرضه نمود كه در اين صورت ارزش اقتصادي آن چند برابر خواهد بود. اين گياه از لحاظ درآمد زايي و ايجاد معيشت براي مردم محلي بسيار حائز اهميت است از سوي ديگر بذر كرفس كوهي در زمان بلوغ كامل توسط بهره‌برداران جمع‌آوري و با قيمت مناسب توسط ادارات منابع طبيعي خريداري مي‌شود.
کرچک:
تيره: Euphorbiaceae
کاربرد :
روغن کرچک و مشتقات آن را در تهیهٔ سوپ، روغن هیدرولیک و روغن ترمز، رنگ، جوهر، انواع آستر، پلاستیک‌های مقاوم در برابر سرما، واکس و دیگر مواد براق کننده، نایلون، عطر و ... به کار می‌برند.
سم ریسین، از فراورده‌های جانبی است که ضمن تهیه روغن کرچک به دست می‌آید

CICHORIUM INTYBUS می ‌باشد ،. کاسنی، گیاهی از خانواده‌ی گل مینا (COMPOSITAE) کاسنی با نام علمی گیاهی علفی است که ارتفاع آن به طور متوسط به یک متر می‌ رسد؛ دارای ریشه ‌های قوی و نسبتاً طویل می ‌باشد. بر روی برگ ‌ها، بریدگی ‌های عمیقی وجود دارد که در قسمت انتهایی شبیه به مثلث می ‌شوند. گل‌های آبی رنگ بسیار زیبایی دارد. عمر این گیاه با توجه به شرایط زندگی، یک ساله، دوساله یا چند ساله می ‌باشد. کاسنی در نواحی نسبتاً مرطوب، با ارتفاع کم رشد می ‌کند و بومی نواحی اروپا، هندوستان و مصر می ‌باشد.
عناب:
عناب درختچه اي است متوسط با برگ های کشیده و ریز كه در زمستان برگريز مي شود. منشا این گیاه به چين و آسيا بر می گردد، گرچه بعد ها به طور نامعلومی پراكنده شده و امروز در بخش های گسترده ای از نقاط مختلف زمین دیده می شود
در برخی مناطق نیز ميوه عناب براي تهیه سركه نيز کاربرد دارد. دربرخي قسمتهاي جهان مردم شربت عناب را نيز مي نوشند. ضمن اینکه در آفريقا از اين ميوه در تهیه كيك استفاده مي شود. اما كاربرد عناب در ايران ، هندوستان و پاكستان بیشتر به صورت میوه خشک شده است
(صبرزرد: نام فارسی آلووئه ورا)
از كمپوت تا كرم زيبايي:

از شناخته شدن خواص درماني آلوئه‌ورا در ايران حدود 6 يا 7 سال مي‌گذرد اما بد نيست بدانيد امروزه محصولات گوناگون اين گياه به شكل نوشابه، كمپوت، شامپوها، صابون، شوينده، كرم‌ها و لوسيون‌هاي آرايشي، كپسول، قرص جوشان و... استفاده مي‌شود.

سیب زمینی:

ارتفاع گیاه سیب زمینی کم است، گل های سفید و پرچم زرد رنگی دارد. این گیاه در آب و هوای سرد و مرطوب رشد می کند. بر آمدگی های روی سیب زمینی با جوانه هایی پوشیده شده که به آن چشم سیب زمینی می گویند. انواع رایج سیب زمینی معمولاً دانه تولید نمی کنند. در عوض، روش تکثیر سیب زمینی با کاشتن تکه ای از آن که دارای حداقل یک چشم سیب زمینی باشد صورت می گیرد. برخی افراد به همین تکه ها به اشتباه دانه سیب زمینی می گویند.
سيب زميني POTATO
نام علمی Solanum tuberosum
مبدا و منشاء گیاهیمنشاء ومبداء گیاهی احتمالی سیب زمینی را به S.Commersonii Dun که در برزیل و آرژانتین می‌روید و به S.Maglia بومی پرو و شیلینسبت می‌دهند و S.Tuberosum یک جنس مشتق شده از گیاهان مذکور فوق است. هم اکنون نیزبرای بدست آوردن انواع مرغوب‌تر سیب زمینی از طریق هیبریداسیون ، سولانومهایآمریکایی را مورد آزمایش و تحقیق قرار می‌دهند. الکل سیب زمینی
برای تهیه الکل ، سیب زمینی را می‌پزند و بعد خرد کرده با مالت و عناصر ذره بینی هیدرولیز کننده آمیدن مخلوط می‌کنند و ممکن است برای این منظور از هیدرولیز اسید نیز استفاده شود. در اثر فرمانتاسیون یک الکل اتیلیک بدست می‌آید که با آن مقدار زیادی الکلهای بالاتر و مخصوصا الکل آمیلیک همراه می‌باشد

سويا
نام علمي : Glycine max (L) merr
نام علمی Sonja hispida Moench
نام انگليسي : soybean
سويا گياهي است يكساله بهاره از خانواده پاپليوناسه (PAPILIONACEAE) كه خواص هواي گرم وروزكوتاه ميباشد . حداكثر رشد در اين گياه زماني صورت ميگيرد كه دما نزديك به30 درجه سانتيگراد باشد . دماي 25 درجه يا كمتر در روز، گلدهي را به تعويق يا تآخير مي انداز و دوره هاي هواي ابري به افزايش مرحله رويش و كاهش بازدهي دانه منجر مي شود براي 10 روز اول پس از كاشت به متوسط دمايي معادل 13 درجه سانتي گراد ، از زمان خروج گياهچه تا گلد هي به 22 درجه سانتي گراد ، از زمان گلدهي تا رسيدن به 15 درجه سانتي گراد نياز داشته كه ظاهرا" اين داده ها نماينگر ارقام زودرسي است كه در برابر سرما مقاومت اساسي نشان مي دهند.
روناس
Madder
نام علمی

Rubia Tinctorum
. داراي طعمي تلخ و گس بوده و قسمت مهم اين گياه از نظر طبي محسوب مي شود .
از ريشه روناس در قديم براي رنگرزي پارچه و نخ استفاده مي شده است .
"روناس" ماندگارترين رنگ قرمز جهانروناس رنگ قرمز ملايمي است که از قرون گذشته از گياهي به همين نام استخراج و در صنعت فرش، داروي گياهي جهت تسريع بهبود شکستگي و رنگ مو مورد استفاده قرار مي گرفت.
علاوه بر گياه روناس که حاصل فرايند آن رنگ قرمز ملايم است براي بدست آورد رنگ زرشکي از "قرمزدانه" استفاده مي شود و اين ماده از حشره اي شبيه به کفشدوزک بنام کرم "برملو" بدست مي آيد که زيستگاه اين جاندار به کشور هندوستان نسبت داده شده است.
درخت بنهž از خانواده Anacardiaceae نام علمي اين درخت از نام پسته ي فارسي اقتباس شده است. گونه هاي مختلف آن در ارتفاعات و كوهستان هاي خشك و نيم خشك استپي مي رويد و در بعضي نقاط اجتماعات يك دست تشكيل مي دهد و گاهي با بادام هاي وحشي همراه است.
بنه درختي است با ارتفاع حداكثر 10 متر با تاجي گرد و بزرگ و تنه اي قطور، ناصاف و تيره رنگ ، برگهاي آن شاخه اي فرد، تخم مرغي شكل ناكشيده و با حاشيه اي كم و بيش مژه دار و گل آذين آن خوشه اي باز است. ميوه آن كوره شكل و معطر ، سطح لغزنده و شفاف به رنگ تيره و به بزرگي يك نخود است پريكارب ميوه هاي بند معطر و دانه هاي درشت آن روغن فراوان دارد
محصول:
صمغ مترشحه از این درخت بنام سقز یا کندور در آدامس مورد استفاده قرار می گیرد. .
گال كه يك تغيير حالت شكل برگها يا سر شاخه درختان بنه مي باشد داراي مواد رزيني و تانن است كه از آن در مصارف دارويي و صنعتي استفاده مي گردد
مصرف ميوه بنه نفخ معده را كاهش داده براي سرفه، لقوه، فلج، رفع سر درد، تقويت نيروي جنسي،تقويت اعصاب، صاف كردن صدا، يرقان، سختي ترشح ادرار، درد كمر، زانو درد و درد مفاصل مؤثر و مفيد مي باشد. در تحقيقي كه توسط دانشگاه علوم پزشكي بيرجند صورت گرفته برگ آن خاصيت آنتي اكسيداني دارد.
چغندر:
چغندر قند با نام علمی
Beta vulgaris
گياهي است دو ساله از تيره اسفناج كه بصورت گياهي يكساله زراعت مي شود
توتون:
نام‌هاي ديگر آن: تنباكوي قليان، تنباكو، توتون كردستاني، توتون ويرژيني، توتون امريكايي، توتون مريلاند و توتون چيني يا تركي مي‌باشد
به خاطر وجود نيكوتين در توتون اين گياه مخدر و سمي مي‌باشد.
جهت تسكين درد مفاصل و بي‌حسي اعضاء جوشانده توتون را به صورت ضماد مي‌توان گذاشت.
تنباکو
گیاهی با برگ‌های پهن است که در اصل به آمریکای شمالیو جنوبیرشد می‌کرد و امروزه در سراسر جهان کشت می‌شود. به برگ‌های خشک و بریده شدهٔ این گیاه هم تنباکو می‌گویند. مصرف اصلی این گیاه تدخین دود حاصل از سوزاندن برگ‌های خشک آن است که دارای نیکوتیناست. این کار با پیچیدن آن در کاغذ یا پیچیدن برگ‌های برش نخوردهٔ آن به صورت سیگاریا سیگار برگو یا ریختن آنها در سر قلیان و تدخین (کشیدن) آنها انجام می‌شود.
پنبه

خصوصیات گیاهی: پنبه گونه هاي وحشي زيايد دارد كه همگي به جنس
Gossypium
تعلق دارد . بنظر مي رسد كه منشأ تمام گونه ها از آفريقاي استوائي باشد .

قابليت شستشو ،‌دوام ، استحكام (‌هنگام خشك و تر بودن ) ،‌قابليت هدايت بخار آب ، دوام شيميايي ، نرمي ، قابليت انعطاف و سهولت آب رفتن يا تجمع اوليه از خصوصيات الياف پنبه مي باشد .
ميوه بصورت كپسول يا غوزه است .

موارد استفاده: كنجاله پنبه دانه 33 الي 43 درصد پروتئين دارد و بعنوان مكمل پروتئين در جيره دام مصرف مي شود .

پسته
Pistachio
نام علمی
Pistaca

پسته درخت دوپايه اي است كه ارتفاع آن به حدود پنج متر مي رسد و بحالت خودرو در ايران و افغانستان می روید
بلوط:
بلوط درخت بومی در مناطق معتدله است و در ایران در جنگهای کردستان ،‌لرستان و کهکلویه می روید . ارتفاع این درخت در بعضی نواحی تا 50 متر و قطر تنه آن به 3 متر نیز می رسد . برگهای درخت بلوط پنجه ای و مانند انگشتان دست می باشد . میوه درخت بلوط که به نام بلوط معروف است مانند فندق بوده و در پیاله ای جای می گیرد .
بادام زمینی،آنغوزه،اشنان از دیگر گیاهان این دسته هستند.


در انتها اگر دوستان سوالی در خصوص این گیاهان داشتند ما در خدمت و پاسخ گوی شما هستیم
شرمنده اگر مطالب زیاد میباشد بنده سعی در خلاصه کردن آن داشته اگر توانایی آن را نداشته معذرت