خيار دريايی Sea Cucumber - نابالغ، از راسته خارپوستان Echinoderms
ستاره دريايی شكننده Brittle Star، خيار دريايی در سمت چپ و حلزون های دريايی با صدف های مخروطی
لارو خرچنگ گرد يا پهن ( مگالوپا)
خرچنگ قرمز
گل خورك يا گل چراغ Mudkipper
زنبور خوار گلو خرمايی - عكس از استاد بهزاد فراهانچی
و اما جنگل های ماندابی يا مانگروی
حرا Avicenia marina، در پهنه بندی جزيره قشم، بالاترين ميزان حساسيت و دارا بودن شرايط ويژه اكولوژيكی زيستگاه ها، جنگل های هميشه سبز حرا در رتبه اول قرار گرفتن. بستر جزاير اصولاً 5 نوعه:
1. بستر گلی
2. بستر ماسه ای
3. بستر صخره ای
4. بستر مرجانی
5. بستر جلبكی
بستر گِلی، در جزيره قشم، جنگل های حرا واقع در ضلع شمال-غربی جزيره قرار داره و به دليل وجود چند فاكتور اساسی، مهم ترين و حساس ترين اكوسيستم به حساب مياد:
عمق كم، ديد كم، بستر مناسب برای تخم گذاری و تراكم بالای جانوران آبزی بالأخص بی مُهرگان آبزی زمينه رو برای تغذيه ساير جانوران من جمله انواع حشرات، دوزيستان، خزندگان، پرندگان و حتی پستاندارانی مثل پُرپويز بی باله، دلفين بينی بُطری و گراز فرآهم ميكنه. در اينجا به خصوص تنوع نرم تنان فوق العاده چشمگيره.
بنابراين نتيجه ای كه اخيراً گرفته شد، پيوستن حرای قشم به عنوان 11 ذخيره گاه زيست كره ايران و پارك ملی دريايی بود. ظرفيت بالقوه اين زيستگاه ها كه در عرض های 0 تا 30 شمال و جنوب از استوا در كره زمين واقع شده، ميطلبه كه بهشون اهميت داد.
حالا، حدوداً 60 گونه گياه ماندابی در دنيا وجود داره، كه در ايران 2 گونه به چشم ميخوره:
1. درختان چندل، كه در محدوده سيريك واقع شده و نسبت به حرا غالبيت داره
2. خود درخت حرا
اگرت كوچك
كاكايی صورتی
پرستوی دريايی
فلامينگوی بزرگ + سليم خرچنگ خوار
اسكوييد بسيار كوچك Loligo Squid
نرم تن، از دسته سرپايان Cephalopods
ماهی دوتنفسه گل خورك يا گل چراغ
دلفين بينی بُطری، يكی ميپرسه تو از كجا فهميدی اينا بينی بُطرين؟ هی چرت و پرت خورد ما ميدی، فكر كردی نميفهميم!
الكی ميگه فلانه بهمانه.
در پاسخ ميگم: در حوزه جنگل های حرای قشم چيزی جز دلفين بينی بُطری، دلفين گوژپشت و پُرپويز ديده نميشه. به دليل اينكه 11 گونه ديگر دلفين در ايران، همگی اقيانوسی هستن و در حوزه وابسته به سواحل و نواحی كم عمق حركت نميكنن
و اما دومين اكوسيستم با حساسيت بالا و با وضع اسف بار، ساحل شيب دراز در ضلع جنوبی قشم؛ متأسفانه متأسفانه اوضاعی كه من ديدم بُهت زدم كرد. اونجا پر از سگ ولگرد و روباه كه خوراكشون تخم لاك پشته. ساحل شيب دراز به دليل بستر ماسه ای و كم شيب، مكان خوبی برای تخم گذاری لاك پشتان درياييه. در آبهای ايران، 5 گونه لاك پشت دريايی از 8 گونه موجود در كُل دنيا ديده شده كه 2 نوع سبز و منقار عقابی در سواحل جزاير و استان های جنوبی كشور تخم گذاری ميكنن و زمان اين عمل هم تقريباً فصل بهاره. اگر به هر دليلی سايت های تخم گذاری اين موجودات به خودش جمعيت انسانی، وجود جانوران شكارچی، نور مصنوعی، آلودگی و ... ببينه، ديگه برای تخم گذاری به اون نقطه نميان. حالا، بين هنگام و ساحل شيب دراز كه جنوب قشمه، تپه های مرجانی قشم وجود داره كه متأسفانه، شاهد بودم كه تخريب زيادی داشتن بر اثر عبور كشتی ها، لنگر انداختن و صيادی محلی. لاك پشت برای تغذيه به نواحی مرجان خيز نياز زيادی داره به خصوص 3 گونه سبز، سرخ يا سر پهن و منقار عقابی. بنابراين شب هنگام هم به مكان مناسب و نزديك به محل تغذيه برای تخم گذاری ميره كه در قشم ساحل شيب درازه و متأسفانه وضع اصلاً خوبی نداره
بقايای آهكی انواعی از نرم تنان شكم پا
هی به من ميگن اينا چيه؟
من واقعاً نميدونم چيه؛ ولی مطمئنم كه ناشی از بقايای يه جانور آبزيه و با جزر در محدوده بالا كشند به جای مونده