PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : 5- آشنایی با صورتهای فلکی

Shahram
18-04-2010, 10:47 AM
در این بخش صورتهای فلکی به ترتیب در پستهای مختلف معرفی می شوند چون تعداد به ترتیب زیاد می شود پست اول (همین پست ) به عنوان فهرست و راهنما تغییر خواهد کرد و پستهای بعدی هر کدام از صورتهای فلکی معرفی خواهند شد.
نجوم جدید 88 صورت فلکی را می شناسد

You can see links before reply

تا این ویرایش صورتهای فلکی زیر معرفی شده اند.

صورتهای فلکی دور قطبی ( یعنی همواره در تمام فصول از اسمان ما قابل رویت هستند و محدود به زمان خاصی نمی باشند. )

1- خرس بزرگ یادب اکبر (ص 1)
2- خرس کوچک یا دُب ‌اصغر (ص 1)
3- ذات‌الکُرسی یا خداوند کرسی (ص 2)
4- قیفاووس (ص 2)
5- اژدها (ص 2)

صورتهای فلکی مهم غیر دورقطبی
چون این صورتها دور قطبی نیستند به همین خاطر همواره نمی توان آنها را مشاهده کرد و در زمانهای خاصی مشاهده می شوند و در یک ماه خاص می توان هر کدام را مهمترین صورت فلکی دانست البته به این معنی نیست که فقط در آن ماه مشاهده می شود بلکه چند ماه قبل و چند ماه بعد هم قابل مشاهده است ولی در آن ماهی که ذکر می شود در فاصله مناسب از افق قرار دارد و بیشتر آسمان را پوشانده است.

بهمن ماه

6- شکارچی یا جبار (ص 2)
7- ارابه‌ران یا ممسک‌الاعنه (ص 3)

اسفند ماه
8- دوپیکر یا جوزا (ص 3)
9- سگ کوچک یا کلب اصغر (ص 3)
10- سگ بزرگ یا کلب اکبر (ص 3)

فروردین ماه
11- شیر یا اسد (ص 3)
12- مار باریک (ص 3)

اردیبهشت ماه
صورت فلکی بارز در این ماه خرس بزرگ یا دب اکبر است که قبلا معرفی شده است

خرداد ماه
13- عوا (ص 4)
14- دوشیزه یا سنبله (ص 4)

تیر ماه
15-کژدم یا عقرب (ص4)
16- تاج شمالی یا اکلیل شمالی (ص4)

مرداد ماه
17- زانوزده یا جاثی یا هرکول (ص4)

شهریور ماه
18- شَلیاق یا چنگ رومی (ص 4)
19- ماکیان یا قو یا دجاجه (ص 4)
20- کماندار یا کمان یا قوس (ص 5)
21- عقاب (ص 5)

مهر ماه
قیفاووس (ص 2)

آبان ماه
22- اسب بزرگ یا اسب بالدار یا پگاسوس یا فَرَس اعظم (ص5)

آذر ماه
23- زن بر زنجیر یا امراة المسلسله یا آندرومدا (ص5)

دی ماه
24 - برساووش (ص 6)
26 - گاو یا ثور (ص 6)
27 - نهر (ص 6)

Shahram
18-04-2010, 11:00 AM
دب اکبر یا خرس بزرگ

خرس بزرگ یکی از معروفترین صورت فلکی‌های آسمان و همچنین مهم‌ترین صورت فلکی فروردین ماه است.

هفت ستارهٔ پر نورنقش دب اکبر (آبگردان یا ملاقه)را پدید می‌آورند چهار ستاره که کاسه را تشکیل می‌دهند با‍‍ نام های‌‍ دبه‌‍ مراق فخذ ومغرز معروف اندکه همه اسامی عربی اند دبه به معنای خرس است ومراق به معنی گرده و فخذ ومغرز به ترتیب به معنای ران دم خرس اند ستاره‌هایی که دستهٔ آب گردان را تشکیل می‌دهندبه نام‌های قائد عناق وجون موسوم اند و باز هم نام‌های عربی به معنای (جلو دار) و(بز غاله)اند ومعنای دقیق جون هنوز مورد اختلاف است در نزدیکی عناق ستاره کوچک سها قرار دارد اعراب این دو ستاره را اسب و سوار می‌نامیدند.روشنی ظاهری هفت ستارهٔ آب گردان با هم فرق می‌کند جون پر نور ترین آن‌ها ومغرز کم فروغ ترین شان است.

یکی از نخستین نام‌هایی که به این صورت فلکی داده شد (خرس بزرگ بود) دلیل این نام روشن نیست زیرا که ناظر به سختی می‌تواندطرح بدن خرس یا حیوان دیگری را در این صورت ترسیم کند. بنابر افسانه‌ای کهن خرس نشان دهندهٔ کالیستو دختر شاه آرکادیا و معشوقهٔ ژوپیتر بود و ژوپیتر برای حفاظتش او را به شکل خرسی در آورد و بر آسمان‌ها نهاد. بنابر افسانه‌ای دیگر روح بزرگ خرس بزرگ را با قصد وعمد بر آسمان نهاد تا گاهشمار خرس‌های زمینی باشد در نیم سالی که خرس بزرگ بر ارتفاعی کم جای دارد همهٔ خرس‌های زمینی در غارهای خود می‌ مانند و خود را گرم نگه می‌دارند. وقتی خرس بزرگ در آسمان اوج می‌گیرد خرس‌ها نیز غار هایشان را ترک می‌کنند زیرا تابستان آغاز شده.

نام‌های دب اکبر و آب گردان هنوز مصطلح اند نام علمی این صورت فلکی ترجمهٔ لاتینی خرس بزرگ یعنی ursa major است در انگلستان این صورت را گاو آهن یا ارابه نامند در پارسی نیز این صورت فلکی هفت اورنگ است.

M97 یا سحابی جغد و کهکشانهای M81,M82,M101,M108,M109 در این صورت فلکی قرار دارند. این صورت فلکی ابزار مهمی در پیدا کردن بقیه صور می باشد.

ahmadi
18-04-2010, 02:59 PM
اين دب اكبر (ملاقه) هميشه تو آسمون طروده

Shahram
18-04-2010, 06:59 PM
اين دب اكبر (ملاقه) هميشه تو آسمون طروده

جناب احمدی کاملا درسته چون جزو صور دورقطبی در ایران هست شما همیشه باید ببینیدش. منتها در فصلهای مختلف حالت چرخش خواهد داشت و زاویه اش فرق می کنه.
به ترتیب که صور رو معرفی می کنم می تونید تک تک توی آسمون پیداش کنید. خدا رو چی دیدین شاید یه برنامه رصدی توی طرود هم گذاشتیم تا از پشت تلسکوپ هم بشه برخی اجرام رو دید. توی مباحث بعدی یاد خواهیم گرفت که چطور از روی همین ملاقه جهت شمال و بقیه صورتهای فلکی رو پیدا کنیم. سعی ام رو می کنم بعد از این آسمون رو یه جور دیگه نگاه کنید ;)

Shahram
19-04-2010, 10:03 AM
خرس کوچک یا دُب ‌اصغر

خرس کوچک یا دُب ‌اصغر (در لاتین: Ursa minor) صورت فلکی کوچکی در آسمان شمالی ( نیم کره شمالی) می‌باشد.آن را در ایران باستان تریشگ می‌نامیدند. خرس کوچک یکی از ۸۸ صورت فلکی امروزی است. یکی از مشهورترین ستارگان آسمان یعنی ستاره قطبی در این صورت فلکی قرار دارد.بعد از ستاره يقطبي (جدي)پرنور ترين ستاره ي دب اصغر انور فرقدان مي باشد اين يكي از 57 ستاره اي است به عنوان مرجع مورد استفاده ي دريا نوردان وهوا نوردان است پنج ستاره ي ديگر دب اصغر جلوه ي كمتري دارند .وسعت اين صورت فلكي در حدود 20 درجه يا چهار برابر فاصله ي قراولان(دو ستاره ي دب اكبر با نام هاي دبه و مراق )است
آلفا-خرس کوچک (ستاره قطبی) نیز از ستاره‌های نورانی است و به رنگ زرد . فاصله‌ این ستاره از ما حدود 430 ( چهارصد و سی ) سال نوری است.

دب اصغر به نام هاي بنات النعش يا هفت اورنگ كهين نيز مشهور است وجه تمسيه آن مانند دب اكبر نا مناسب است . بنابر افسانه جالبي از بوميان امريكادرباره دب اصغر گروهي شكارچي بومي راه خود را در جنگل گم كرده بودند با اجابت دعاهايشان دختر كوچكي پديدار شد تا به سلامت آن ها را به خانه هاشان راهنمايي كند . اوروح جدي(ستاره ي قطبي) بود وشكارچيان پس از مرگ در آسمان جاي گرفتند تا براي هميشه نزديك او باشند.

جُدی و جهت یابی
الف ) تعیین شمال جغرافیائی
ب ) تعیین عرض جغرافیائی
عرض جغرافیائی در نیمکره شمالی = ارتفاع جُدی در آن نقطه

روش پیدا کردن ستاره قطبی و خرس کوچک با کمک خرس بزرگ

Mohamad
19-04-2010, 07:37 PM
من هیچوقت نمیتونستم یه خرس رو تو این صورت فلکی دب اکبر تجسم کنم ، الان فهمیدم که کار راحتی هم نبوده ، واقعا هیچ شباهتی به خرس نداره :)

Shahram
19-04-2010, 09:44 PM
من هیچوقت نمیتونستم یه خرس رو تو این صورت فلکی دب اکبر تجسم کنم ، الان فهمیدم که کار راحتی هم نبوده ، واقعا هیچ شباهتی به خرس نداره :)

تازه این که خوبه جلوتر یه سری صور فلکی داریم که اصلا هیچ جوری نمی شه شکلی رو براشون تصور کرد. 8-}

Mohamad
21-04-2010, 03:02 PM
شهرام خان چند تا سوال راجع به هفت اورنگ:
1- چرا گفتید مهم ترین صورت فلکی در فروردین ماه؟ این اهمیت تو فروردین ماه از چه لحاظه؟
2- اینجوری که من متوجه شدم دب اکبرو همیشه تو آسمان میشه دید ولی جاش عوض میشه ، یعنی تو تابستون ها وسط آسمون قرار داره و تو زمستون وسط نیست درسته؟
3- اینکه گفتید چند تا از کهکشان ها رو میشه توی دب اکبر دید یعنی چه؟ مگه ابعاد کهکشان ها خیلی خیلی بزرگتر از این چند تا ستاره نیست؟ یعنی این کهکشانها انقدر دورند که مثل یه چیزی شبیه ستاره در کنار بعضی ستاره های دیگه دیده می شن؟
4- ببخشید اگه سوالات خیلی ابتدایی به هر حال مبتدیم دیگه ;)

Mohamad
21-04-2010, 03:22 PM
دو تا سوال هم راجع به دب اصغر
1- اینکه گفتی قطرش 37/0 یعنی چی؟ واحدش چیه
2- فاصله ستاره قطبی از ما چند برابر فاصله خورشید از ماست؟
راستی چرا بهش می گن ستاره قطبی؟

Shahram
22-04-2010, 11:01 AM
شهرام خان چند تا سوال راجع به هفت اورنگ:
1- چرا گفتید مهم ترین صورت فلکی در فروردین ماه؟ این اهمیت تو فروردین ماه از چه لحاظه؟
2- اینجوری که من متوجه شدم دب اکبرو همیشه تو آسمان میشه دید ولی جاش عوض میشه ، یعنی تو تابستون ها وسط آسمون قرار داره و تو زمستون وسط نیست درسته؟
3- اینکه گفتید چند تا از کهکشان ها رو میشه توی دب اکبر دید یعنی چه؟ مگه ابعاد کهکشان ها خیلی خیلی بزرگتر از این چند تا ستاره نیست؟ یعنی این کهکشانها انقدر دورند که مثل یه چیزی شبیه ستاره در کنار بعضی ستاره های دیگه دیده می شن؟
4- ببخشید اگه سوالات خیلی ابتدایی به هر حال مبتدیم دیگه ;)

اهمیت این صورت فلکی در این هست که باهاش می تونید بقیه نقاط آسمان رو پیدا کنید. این صورت فلکی کاملا وسط آسمان نیست و عملا در فصلهای مختلف حول ستاره قطبی می چزخه منتها توی بهار و تابستون فاصله اش از افق زیاده و در فصلهای دیگه کمتر می شه. به این دلیل توی فروردین مهم هست ، که اجرامی رو که با کمک دب اکبر پیدا می کنیم در زمستون دیده نمی شند و به همین خاطر در ماههای دیگه از صور دیگه برای پیمایش آسمان استفاده می کنیم که فاصله شون از افق زیاد باشه و بشه اجرام بیشتری رو با کمکش پیدا کرد. اونها رو راحتتر از دب اکبر هم می شه پیدا کرد.
در مورد کهکشانها هم خوب اگه مفاهیم اولیه رو خونده باشید می بینید که مجموعه ای از میلیاردها ستاره اند ولی باید فاصله شون رو هم در نظر بگیری. مثلا یکی از ستاره های نزدیک ما در فاصله 4/3 (چهار و سه دهم ) سال نوری قرار دارد در حالی که یکی از کهکشانهای نزدیک به ما در فاطله دومیلیون سال نوری هست که عملا دورترین جسمی است که با چشم غیرمسلح دیده میشه یعنی بقیه کهکشانها رو با چشم غیرمسلح اصلا نمی تونید ببینید (البته در نیمکره شمالی کره زمین) و ابزار قدرتمندی می خواد تا بتونید پهن شدگی و اجزاشون رو تشخیص بدین و با ابزار معمولی مثل ستاره ها به نظر می آن البته غیر از نوار کهکشانی خودمون. کهکشانها واقعا دورند. در یه نگاهی به مدل ساده ای که در اون فاصله زمین تا خورشید رو یک متر مقیاس زدیم بندازین و انتهای مبحث مفاهیم اولیه رو همین طور تا درکی از این فواصل شگفت انگیز داشته باشید. در آینده هم یه مبحث جدا برای مقیاسها می نویسم. فواصل کیهانی واقعا عظیم اند.

دو تا سوال هم راجع به دب اصغر
1- اینکه گفتی قطرش 37/0 یعنی چی؟ واحدش چیه
2- فاصله ستاره قطبی از ما چند برابر فاصله خورشید از ماست؟
راستی چرا بهش می گن ستاره قطبی؟

سوال اولت اشتباه مکانی مطلب از طرف من بود که اصلاح شد ;) اعداد اون سطر مربوط به یک جرم دیگه بود. الان درسته. کلا عددها رو باید سر فرصت به فرم واضحتری بنویسم. :ymblushing:
خوب برای سوال دوم هم تو باید اینو در نظر بگیری که فاصله خورشید از ما حدود 8 (هشت ) دقیقه هست و خوب ستاره قطبی 430 ± 30 ly) ly یعنی سال نوری ) خودت می تونی نسبت بگیری :D اگر بر حسب واحدهای متر و اینا بخوایی توی مبحث مفاهیم اولیه تبدیلات گفته شده.
به این دلیل بهش می گن ستاره قطبی که اگر محور چرخش زمین رو که از قطب شمال زمین می گذره تا فواصل دور ادامه بدی به این ستاره می رسی. اصول پیمایش رو یه نگاهی بنداز ;)

راستی محمد جان من جزوه های خودم رو به ترتیب و پس از ویرایش و افزودن توضیحات به این سایت اضافه خواهم کرد منتها اگر شما یا سایر دوستان علاقه دارین میتونید جزوه ها رو که آپلود کردم از روی وبلاگم پیدا کنید و یا از روی سایت مرکز علوم و ستاره شناسی بخونید ( روی سایت مرکز علوم فعلا جزوه های اولیه کیهان شناسی ام در بخش جزوات آموزشی قرار دارند که بقیه جزوه هام هم در آینده اضافه می شن ) البته اگر صبور باشید با توضیحات بیشتر و مرتب تر و حذف مطالب غیرضروری اینجا هم مطالب مهم رو قرار خواهم داد :x

Mohamad
23-04-2010, 12:49 PM
راستی محمد جان من جزوه های خودم رو به ترتیب و پس از ویرایش و افزودن توضیحات به این سایت اضافه خواهم کرد منتها اگر شما یا سایر دوستان علاقه دارین میتونید جزوه ها رو که آپلود کردم از روی وبلاگم پیدا کنید و یا از روی سایت مرکز علوم و ستاره شناسی بخونید ( روی سایت مرکز علوم فعلا جزوه های اولیه کیهان شناسی ام در بخش جزوات آموزشی قرار دارند که بقیه جزوه هام هم در آینده اضافه می شن ) البته اگر صبور باشید با توضیحات بیشتر و مرتب تر و حذف مطالب غیرضروری اینجا هم مطالب مهم رو قرار خواهم داد :x

شهرام جان چاره ای جز صبور بودن نیست ، انقدر مطالب و در گیری های مختلف وجود داره که اگر خوش شانس باشم هر چند روزی بتونم چند خط بخونم و سوال هامو بپرسم :(
راستش اگه همین هایی که اینجا هست هم برسم یاد بگیرم کلی هنر کردم ;)
ممنون بابت راهنمایی هات :x

Shahram
25-04-2010, 09:51 AM
ذات‌الکُرسی یا خداوند کرسی

ذات‌الکُرسی، خداوند کرسی یا کاسیوپیا (به انگلیسی: Cassiopeia)، از پیکرهای آسمانی است که در نیم‌کره شمالی زمین دیده می‌شود.

پیکر Wشکل این صورت فلکی به آسانی قابل مشاهده است. دو ستارهٔ انتهایی آن راهنمای خوبی برای پیدا کردن اسب بزرگ است.

این پیکر آسمانی بهترین نقطهٔ شروع برای یافتن ستارگان در پاییز است. پنج ستارهٔ اصلی در آن، مانند حرف W کنار هم قرار گرفته‌اند و با اینکه هیچکدام روشنتر از قدر اول نیستند به راحتی می‌توان شکل W یا M را مشاهده کرد. درخشانترین ستارهٔ ذات الکرسی ستارهٔ صدر (Schedar) در راس غربی W واقع است. اگر از ستارهٔ میانی W یعنی گاما-تخت‌نشین، خطی فرضی را به صدر وصل کنیم و آن را ۱۰ برابر فاصلهٔ دو ستاره امتداد دهیم به صورت فلکی بزرگ فرس اعظم یا اسب بالدار می‌رسیم.

گر دو ستارهٔ آلفا و بتا که در راس عمودی ذات الکرسی قرار دارد را در جهت بتا دنبال کنیم، به صورت فلکی قیفاووس (Cepheus) می‌رسیم.

این سه صورت فلکی در اساطیر باستان با هم خانواده‌ای را تشکیل می‌دهند که آندرومدا شاهدخت اتیوپی دختر قیفاووس و کاسیوپیا (ذات الکرسی) بوده‌است. دو رشته ستارگان آندرومدا را می‌توان به دو پای اسب تشبیه کرد. کاسیوپیا (Cassiopeia) یا تخت‌نشین، ملکهٔ اتیوپی، مادر آندرومدا، طبق افسانه‌ها بر روی تختی نشسته‌است که چندان راحت نیست! و پادشاه اتیوپی پدر آندرومدا، قیفاووس است.

خوشه های ستاره ای باز M52 و M103 در این صورت فلکی قرار دارند.

حالا می توان تصویری هم از حرکت سالانه صورتهای فلکی ارائه کرد.

عکسهای 4 و 5 و 6 و 7

Shahram
29-04-2010, 10:43 AM
قیفاووس

قیفاووس (معادل عربی:سلطان، معادل لاتین:Cep) یکی از پیکرهای آسمانی شمالی است. مساحت آن ۵۸۸ درجه مربع است.

افسانه
هم‌نام اساطیری آن یعنی سفئوس شوهر کاسیوپیا (هم‌نام پیکر آسمانی ذات‌الکرسی) و پدر آندرومدا (هم‌نام پیکر آسمانی زن برزنجیر) به‌شمار می‌آید.

ستاره آلفای آن که به نام ذراع‌الیمین شناخته می شود قدرش۲٫۴ (دو و چهار دهم ) و فاصله‌اش تا ما ۴۹ سال نوری است
دلتا یک نمونه از ستارگان نخستین متغییری است که تحت نام قیفاووسی شناخته می‌شود دقیقاْ ظرف مدت ۵٫۳۶۶۳۴۱ روز قدرش از ۳٫۵ (سه و نیم ) تا ۴٫۴ (چهار و چهار دهم) تغییر می‌یابد

از اجرا مهم غیرستاره ای می توان از دو جرم زیر نام برد:
سحابی IC 1396

و سحابی NGC 7023 یا ایریس

شکل زیر هم روش پیدا کردن این صورت فلکی را نشان می دهد.

Shahram
03-05-2010, 07:28 PM
اژدها

نام اژدها به عنوان یک صورت فلکی،نماینده تمامی مطالب اساطیری از تیامات سومری ها تاهیولایی که به وسیله سنت جورج کشته شد بیان می‌گردد.طرح موجی شکل ستارگان این صورت فلکی بدون شک یادآور اژدها ست.صورت فلکی اژدها در آسمان به دور قطب شمال سماوی می پیچد .

آلفای اژدها یا ثعبان در حال حاضر دیگر چندان اهمیتی ندارد ،اما زمانی که عنوان ستاره قطبی برای مصریان را داشته،این افراد ساخت معابد خود را با ثعبان در آسمان توجیه می‌کردند .قدرش ۳٫۷ و فاصله اش تا زمین ۲۳۰ سال نوری است. ستارهٔ بتای آن به نام راس الثعبان((سر اژدها)) با قدر ۲٫۸ و فاصله ۴۹۰ سال نوری است .

NGC۶۵۴۳: یک سحابی سیاره‌ای با قدر ۸ از اجرام مهم است. در صورت فلکی اژدها تعداد زیادی کهکشان وجود دارد که اکثر آنها کم فروغ و ضعیف تر از قدر دهم اند .
کهکشان M102 هم در این صورت فلکی قرار دارد.

Shahram
10-05-2010, 09:34 PM
جبار یا شکارچی

شکارچی، بزرگ‌منش (در عربی: جبار یا راعی، در انگلیسی: orion) صورت فلکی است که نیمی از آن در نیم‌کره جنوبی و نیم دیگر آن در نیم‌کره شمالی قرار دارد.اينصورت فلكي شايد شناخته ترين و زيبا ترين صورت فلكي در آسمان است . هيچ يك از صورت ها ي فلكي ديگرتا اين حد شباهت به نامش ندارد . جبار شامل ستارگان درخشان بسيار است. ستاره هاي صورت جبار شباهت به يك شكارچي لاف زن دارد كه از هزار ها سال پيش در جهان شناخته شده است .

این صورت فلکی در جنوب صورت فلکی ارابه‌ران و در شرق صورت فلکی دوپیکر قرار دارد. همچنین در شمال شرقی آن صورت فلکی گاو قرار دارد. دست ها و بالاتنه شکارچی در نیم کره شمالی حاوی یکی از پرنورترین ستاره‌ها به نام ابط‌الجوزا می‌باشد . در نیم کره جنوبی که پایین تنه شکارچی در آن قرار دارد صوُر تک‌شاخ و نهنگ قرار دارد ، در جنوب و جنوب غربی شکارچی خرگوش و سگ بزرگ قرار دارد و به همین دلیل شکارچی را شکارچی سگ می‌دانند !در جنوب شرقی شکارچی نیز صورت فلکی جوی (Eridanus) واقع است ... فقط در نیمی از سال می‌توان شکارچی را در آسمان دید.

رجل الجبار و ابط الجوزا دو ستاره ي پر فروغ اين صورت اند رجل الجبار هفتمين ستاره ي پر نور آسمان از لحاظ روشني ظاهري است در واقع اين ستاره درخشنده ترين ستاره ي كهكشان ماست هر گاه رجل الجبار به فاصله ي خورشيد از زمين بود ونه پانصد سال نوري 21000مرتبه روشن تر از خورشيد به نظر مي آمد ورجل واژه اي عربي به معناي پا ,پاي شكارچي را مشخص مي كند ابط الجوزا به رنگ نارنجي روشن ,زير بغل شكارچي را مشخص مي كند و به دلايل چند متمايز است . اين ستاره نخستين ستاره اي بود كه قطر آن از طريق اندازه گيري مستقيم با استفاده وسيله ي نبوغ آميزي به نام تداخل سنج تابه اي بدست آمد يكي از بزرگ ترين ستاره هاي شناخته شده است و قطر آن تقريبا 800 برابر قطر خورشيد است مدار زمين در دل ستاره جاي مي گيرد اين ستاره به خاطر تغيير پيوسته اي كه در قطرش صورت مي گيرد شايان توجه است قطر آن همچون بادكنكي كه پر و خالي شود متناوبا افزايش و كاهش مي يابد. بين ابط الجوزا و رجل الجبار سه ستاره است , سه ستاره از قدر دوم به فاصله ي مساوي از هم كه كمربند جبار را مشخص مي سازد شي بسيار قابل توجهي در شمشير جبار وجود دارد . در آن جا چشم برهنه ستاره ي محو ابر مانندي را مشاهده مي كند مطالعه ي دقيق تر نشان مي دهد كه اين جسم ,سحابي جبار است توده ي عظيمي از گاز و غبار كه در حالت انگيزش دائمي است وجرم آن به 10000 برابر خورشيد براورد مي شود اين سحابي بر اثر نور ستاره ي تتا -جبار كه در نزديكي مركز اين ابر وسيع قرار دارد ديده ميشود . تتا - جبار در واقع ستاره اي چهار گانه است چهار ستاره كه ذوزنقه اي مي سازند

جبار حدود 90 درجه از جدي فاصله دارد اين صورت فلكي را مي توان به سهولت در آسمان پيدا كرد بايد رو به جنوب ايستاد و رو به بالا ,نيمه ي راه ميان افق و سمت الراس را نگاه كرد . و یکی از زیباترین صور فلکی است. و از روی آن می توان بقیه بخشهای آسمان را در زمستان پیدا کرد.

در باره ي جبار كه نام لاتيني آن اريون (orion)است افسانه هاي زيادي وجود دارد بنابر يكي از افسانه‌ها اريون لاف آن زد كه هيچ جانوري نمي تواند بر او چيره شود . او جان خود را بر سر اين لاف گذاشت عقربي كه ژوپيتر فرستاده بود او را كشت الهه ديانا را دل بر اريون بسوخت و او را به آسمان برد ودر مكاني دور از عقرب به- دوري نيمي از آسمان- جاي داد . جبار را اغلب به صورت مردي كه گرزي در يك دست و پوست شيري در دست ديگر دارد تصوير مي كنند.

سحابی جبار یا M42 که یکی از زیباترین سحابی هاست در این صورت فلکی است ( البته رنگها فقط در عکاسی بلند مدت خودش را نشان می دهد ! )
سحابی کوچکتر M43 هم در زیر آن قرار دارد.

سحابی M78 هم که زایشگاه ستاره ای است در این صورت فلکی قرار دارد.

باز هم تاکید می کنم این تصاویر زیبا از طریق نوردهی های طولانی مدت خودشون رو نشون می دهند اگر پشت تلسکوپ این رنگها را ندیدید تو ذوقتون نخوره ;)

Meghdad
10-05-2010, 11:02 PM
به نظرم يكى از زيباترين صور فلكى در آسمان همين شكارچى هست.
هميشه پيدا كردن و رويت سحابى نزديك كمربند شكارچى لذت بخش ترين بخش كار بوده به نظرم.
خيلى راحت پيدا ميشه و واقعا هم زيباست :ymhug:
البته اونقدر تجربه ندارم كه متوجه تفاوت M43 يا M42 شده باشم، حالا يا تشخيص اين دو از هم سخته يا اينكه ابزارهاى قوى‌ترى ميخواد يا كلا اشكال از منه! ;)

Shahram
10-05-2010, 11:30 PM
هميشه پيدا كردن و رويت سحابى نزديك كمربند شكارچى لذت بخش ترين بخش كار بوده به نظرم.
البته اونقدر تجربه ندارم كه متوجه تفاوت M43 يا M42 شده باشم، حالا يا تشخيص اين دو از هم سخته يا اينكه ابزارهاى قوى‌ترى ميخواد يا كلا اشكال از منه! ;)

مقداد جان هم سلیقه هستیم چون من هم این صورت فلکی رو خیلی دوست دارم. و خیلی راحت می شه پیداش کرد.
در مورد تشخیص هم فکر کنم نقشه پایین کار رو راه بیندازه. سمت چپ قسمت زیری کمربند دیده می شه و سمت راست بخش سحابی ها بزرگتر شده و M43 و M43 از هم تفکیک شدند. فقط حواست باشه اون 42 تکی بدون M یه جرم دیگه است.

Meghdad
11-05-2010, 12:04 AM
ممنون آقا شهرام
انشااله در اولين فرصتى كه پيش اومد طبق نقشه پيداش ميكنم ;)

تشكر

pesare1404
11-05-2010, 12:46 AM

مقداد جان هم سلیقه هستیم چون من هم این صورت فلکی رو خیلی دوست دارم. و خیلی راحت می شه پیداش کرد.
در مورد تشخیص هم فکر کنم نقشه پایین کار رو راه بیندازه. سمت چپ قسمت زیری کمربند دیده می شه و سمت راست بخش سحابی ها بزرگتر شده و M43 و M43 از هم تفکیک شدند. فقط حواست باشه اون 42 تکی بدون M یه جرم دیگه است.

[attachment=0:3sv5t854]m42m43.JPG[/attachment:3sv5t854]
من هم شکارچی و هم اسد رو خیلی دوست دارم به همان دلایل بالا

Behzad
11-05-2010, 11:33 PM
خوب برای اولين بار فرصتی پيش اومد تا به اين انجمن سری بزنم و متوجه شدم كه برادر طالعی اصلاً هيچ چيزی را كم نگذاشتند و بسيار خوشحالم كه اين چنين برنامه ای در آنوبانينی پياده شده. در نهايت تبريك می گم و اميدوارم كه همواره موفق باشيد. آفرين به شما :ymhug:

Shahram
12-05-2010, 08:10 AM
من هم شکارچی و هم اسد رو خیلی دوست دارم به همان دلایل بالا

اسد رو همین شب ها در آسمون داریم که سیارات زحل و مریخ هم کنارش هستند :x اسد هم دوست داشتنیه مخصوصا که من خاطره هم ازش دارم :D

خوب برای اولين بار فرصتی پيش اومد تا به اين انجمن سری بزنم و متوجه شدم كه برادر طالعی اصلاً هيچ چيزی را كم نگذاشتند و بسيار خوشحالم كه اين چنين برنامه ای در آنوبانينی پياده شده. در نهايت تبريك می گم و اميدوارم كه همواره موفق باشيد. آفرين به شما :ymhug:

سلام جناب زادهوش خیلی خوش اومدین قربان. ممنون از لطفتون اگر عمری باقی باشه در آینده کاملتر هم خواهد شد ;)

Shahram
14-05-2010, 11:43 PM
ارابه‌ران یا ممسک‌الاعنه

در بالای سر پیکر آسمانی گاو، چند ضلعی بزرگی به نام ارابه ران (Auriga) قرار دارد. درخشان‌ترین ستارهٔ این پیکر آسمانی، بزبان (عیوق، Capella) است که ششمین ستارهٔ درخشان آسمان می‌باشد. عیوق در ادبیات فارسی استعاره از بلندای آسمان و کمال است. ستاره‌ای که از نظر رنگ شبیه به خورشید، ولی در حقیقت بسیار بزرگ‌تر از آن است و بر بازوی راست ارابه ران قرار دارد. بعد از این ستاره، از نظر درخشش، ستارهٔ منکب العنان، در شانهٔ ارابه ران است.
بزبان درخشان‌ترین ستاره صورت فلکی ارابه‌ران (ممسک‌الاعنه) و ششمین ستاره درخشان در آسمان است. با اینکه بزبان در شب با چشم غیر مسلح همچون نقطه‌ای روشن در آسمان دیده می‌شود ولی در اصل یک جفت‌ستاره روشن در کنار یک جفت‌ستاره کم‌فروغ‌تر است.
بزبان ستاره‌ای زرد است و نشانگر شانه چپ رانندهٔ ارابه در صورت فلکی ارابه‌ران است. گاهی نیز در میان بزی که ارابه‌ران بر دوش دارد دیده می‌شود.
نام عربی آن یعنی عیوق از ریشه عوق گرفته‌شده و به معنی نگهبان و بازدارنده‌است. در قدیم این ستاره را نگهبان خوشه پروین می‌انگاشتند. سه ستاره روشن که در پی بزبان می‌آیند را در قدیم «دیگ‌پایه» (یا اقلام) می‌نامیدند. جنوبی‌ترین ستارهٔ این چند ضلعی، متعلق به صورت فلکی گاو است.

در مرکز این پیکر، چندین خوشهٔ باز و کم نور (m38,m36) قرار دارند که با چشم غیر مسلح قابل رویت اند. ارابه ران، همیشه افساری در دست و یک بز و دو بزغاله به همراه دارد. در یکی از داستان‌ها، ارابه ران همان هفستوس، پسر لنگ زئوس و هرا است. هفستوس، خدای آتش و حامی هنرمندانی بود که با فلز و آهن کار می‌کردند. او، به دلیل اینکه پیمودن مسافتهای طولانی با پای لنگ برایش دشوار بود، ارابه را اختراع کرد!

از اجرام مهم در این صورت فلکی سه خوشه باز M36 و M37 و M38 را می توان نام برد. این صورت فلکی بر محدوده کهکشان راه شیری نقش بسته است.

روش پیدا کردن ارابه ران از روی دب اکبر

Shahram
22-05-2010, 07:42 PM
دوپیکر یا جوزا

دوپیکر که با نام عربی جوزا هم نامیده می‌شود نام یکی از صورت‌های فلکی و سومین برج از برج‌های دوازده‌گانه است و در شب‌های زمستان قابل مشاهده است. بین صورت‌های فلکی گاو از شرق، خرچنگ از غرب ، ارابه‌ران‌ و شلیاق (چنگ رومی) از شمال و سگ کوچک و تک‌شاخ از جنوب واقع شده‌است.

برابر افسانه ها " پولوکس " فنا ناپذیر بود ، زیرا او پسر پدر خدایان ، یعنی زئوس بود ؛ ولی کاستور بر عکس پدرش از نوع بشر بود و به همین دلیل جزو فناپذیران به شمار می آمد . هر دو برادر قهرمانان بزرگی بودند و هیچ گاه از یکدیگر جدا نمی شدند . هنگامی که کاستور در نبردی به قتل رسید ، جدایی از برادر برای پولوکس تحمل ناپذیر بود . به خصوص این مساله که کاستور می باید به قلمرو تاریک زیرزمینی مردگان می رفت ، پولوکس را خیلی آزار می داد . به این جهت " پولوکس " از پدرش خواهش کرد که اجازه دهد او هم بمیرد ، تا بتواند به برادر فناپذیرش بپیوندد .

زئوس که تحت تاثیر این عشق برادرانه قرار گرفته بود ، به پولوکس پیشنهاد کرد ، به جای اینکه همیشه نزد خدایان در " المپ " ( Olympus ) زندگی کند ، با کاستور به طور نوبتی یک روز را در قلمرو مردگان و روز دیگر را در المپ به سر آورد . پولوکس بدون مکث و تفکر تصمیم گرفت این پیشنهاد را بپذیرد ، تا دیگر هرگز مجبور به جدایی از کاستور نباشد .

می گویند چندی پس از آن ، زئوس به پاس وحدت و وفاداری دو برادر به یکدیگر آنها را به ستارگانی نورانی در آسمان تبدیل کرد . از آن زمان آنها به شکل صورت فلکی دو پیکر در آسمان زمستان می درخشند و آدمیان را به یاد عشق برادری و رفاقت و دوستی می اندازند .

در افسانه ها آمده است که این دو برادر در سفر دریایی " آرگو " نیز ، که هدفش بازپس گیری پوست طلایی قوچ ( حمل ) بود ، شرکت داشتند . می گویند هنگامی که خطر واژگونی کشتی آنها در طوفان می رفت ، دو برادر دریای کف آلود را آرام کردند . شاید به این خاطر است که می گویند صورت فلکی جوزا برای دریانوردان خوش اقبالی می آورد .

در روم باستان نیز این دو برادر مورد احترام بودند . می گویند دو برادر در سال 490 پیش از میلاد به رومیان کمک کردند تا در جنگ پیروز شوند . در همان روز آنها با لباسی ارغوانی رنگ در رم ظاهر شدند و بر سر یک چشمه به اسبان خود آب دادند . پس از آن ناپدید شدند . مردم رم به منظور سپاسگزاری و قدردانی برای پیروزی در جنگ ، معبد بزرگی به یادبود دو برادر برپا کردند ، که امروزه هنوز هم خرابه های آن بر جاست . (افسانه ها برداشت شده از دانشنامه ستاره شناسی است. )

خوشه باز ام۳۵ یا NGC ۲۱۶۸ با فاصلهٔ ۲۸۰۰ سال نوری‌ از زمین در این صورت فلکی قرار دارد.

نام ستاره های مهم این صورت فلکی به ترتیب روشنی:

رأس پیکر پسین (بتا دوپیکر)
هنعه (گاما دوپیکر)
رأس پیکر پیشین (آلفا دوپیکر)
پس‌پای (مو دوپیکر)
مبسوطه (اپسیلون دوپیکر)
پیش‌پای (اتا و ایوتا دوپیکر)
زِرّ (خی دوپیکر)
وسط‌السماء (دلتا دوپیکر)
مقبوضه (زتا دوپیکر)

روش پیدا کردن : پولوکس و کاستور را در آسمان به وضوح می توان پیدا کرد ولی اگر نتوانستید مثل همیشه از دب اکبر استفاده کنید

Shahram
30-05-2010, 03:49 PM
سگ کوچک

سگ کوچک معادل عربی:کلب اصغر معادل انگلیسیCMi . اين صورت فلكی در نزديكي صورت هاي فلكي جبار (شكارچي ) وكلب اكبر( سگ بزرگ) قرار دارد.
چون جبار شكارچي است طبيعي است كه سگ ها از آن او باشند سگ بزرگ و سگ كوچك هردو به فاصله ي اندكي از آسمان جبار را دنبال مي كنند افسانه ي لطيفي در باره ي ايكاريوس(Icarius) و سگ با وفايش مرا(Mera) نقل مي شود. مرا تمام عمر حتي پس از آن كه صاحبش كشته شد در كنار او ماند بنابر اين افسانه خدايان وفاي مرا را با قرار دادن او در آسمان پاداش دادند و اوسگ كوچك( كلب اصغر) شد.

ستاره ي پر نور صورت فلكي سگ كوچك شعراي شامی است .
شعرای شامی که نام انگلیسی آن ( Procyon ) از منبع یونانی به معنی "قبل از سگ" گرفته شده است. علت این نامگذاری به خاطر طلوعش قبل از ستاره مجاور آن یعنی شعرای یمانی (ستاره سگ) پرنورترین ستاره آسمان است.
شعرای شامی ستاره ای زرد رنگ از قدر حدود 0.3 (سه دهم) و درخشندگی آن 7 برابر خورشید است. این ستاره 11/5 (یازده و نیم ) سال نوری از ما فاصله دارد و چهاردهمین ستاره شناخته شده نزدیک در آسمان و پنجمین ستاره نزدیک قابل مشاهده با چشم غیر مسلح می باشد.
شعرای شامی به همراه ستاره شعرای یمانی و ابط الجوزا (آلفا جبار)، مثلث درخشانی را می سازند که در آسمان شبهای زمستانی خودنمایی می کند و به آن مثلث زمستانی می گویند.

Shahram
30-05-2010, 04:31 PM
سگ بزرگ

سگ بزرگ که با نام عربی کلب اکبر هم نامیده می‌شود یکی از صورت‌های فلکی است. پرنورترین ستاره آسمان شب یعنی شعرای یمانی یا شباهنگ (تیشتر) در این صورت قرار دارد. شباهنگ در قدر ۱٫۵ است.

در آسمان زمستان، صورت فلکی شاخص بعد از صورت فلکی جبار، صورت فلکی سگ بزرگ (کلب اکبر) است که یافتنش هم ساده‌است. این صورت فلکی صاحب نورانیترین ستاره آسمان یعنی، شعرای یمانی است که روی شانه آن قرار گرفته‌است. سگ بزرگ (کلب اکبر) یکی از دو سگ شکارچی (صورت فلکی جبار) است. ستاره شعرای یمانی یا تیشتریا شباهنگ یا آلفا (α)- کلب اکبر پرنورترین ستاره آسمان شب است و در این صورت قرار دارد. شباهنگ در قدر ۱٫۵ - (منفی یک ونیم ) است.

شعرای یمانی اسامی متعددی دارد، که نام انگلیسی آن Sirius است که برگرفته از نام یونانی این لغت است که در زبان یونانی به معنی "سوزاندن و مشتعل کردن" می‌باشد؛ به این لحاظ که در یونان باستان این ستاره را منبع حرارت می‌دانستند. اصطلاح "روزهای سگی" در گرمای تابستان به این خاطر رسم بوده‌است که زمان نزدیک شدن و تماس ظاهری این ستاره با خورشید در تابستان بوده‌است. "هزیود" یکی از شاعران یونانی گفته‌است: "شعرای یمانی از سر تا پای آدمی را آب نموده و می‌خشکاند".
این ستاره به نسبت ستاره سهیل که به عنوان دومین ستاره درخشان آسمان شناخته شده، دو برابر درخشنده تر است و این به خاطر فاصله نزدیک این ستاره با مااست، این ستاره با فاصله ای معادل ۶/۸ سال نوری، پنجمین ستارهٔ نزدیک به خورشید است.
گردش ظاهری سالانه این ستاره در آسمان به لحاظ درخشندگی فوق العاده اش برای بعضی از اقوام و مصریان و از ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد حکم تقویم را داشته‌است.
شعرای یمانی ستاره دوتایی است. همدم شعرای یمانی اولین کوتوله سفیدی بود که کشف شد. آلون کلارک در سال ۱۲۴۱/۱۸۶۲، هنگامی که تلسکوپ ۵/۱۸ اینچ خود را آزمایش می‌کرد آن را کشف کرد. این همدم خیال انگیز، شعرای یمانی B و توله سگ نیز نامیده می‌شود و با قدر ۴/۸ می‌درخشد. اما به دلیل درخشندگی زیاد شعرای یمانی A، آن را با تلسکوپ‌های کوچک نمی‌توان مشاهده کرد. قطر این ستاره فقط ۳ برابر زمین است.

ستاره بتا (β) از صورتفلکی سگ بزرگ (کلب اکبر) ، مرزم به معنای "جارچی" است. این نام از این لحاظ است که طلوع آن نشانه از ظهور شعرای یمانی دارد. این ستاره همانند شعرای یمانی دوتایی است. هم دم آن از قدر ۸/۹ و فاصله زاویه ای آن از ستاره اصلی ۱۸۵ثانیه قوس است.

خوشه باز M۴۱ یا NGC۲۲۸۷
برجسته ترین خوشه باز این صورت فلکی M۴۱ یا NGC۲۲۸۷ است. M۴۱ سطحی معادل قرص ماه را در آسمان می‌پوشاند و ۴ درجه جنوب ستاره شعرای یمانی قرار دارد.
در شرایط خوب ستاره شناسی(خارج از شهر و بدور از آلودگی نوری) حتی با چشم غیر مسلح نیز آن را به صورت لکه‌ای مه آلود قابل مشاهده‌است. ارسطو دانشمند معروف یونانی در ۳۲۵ سال قبل از میلاد نیز به آن اشاره کرده‌است.
اگر به دور از نور شهر‌ها رصد کنید. مشاهده این خوشه با چشم غیر مسلح ملاک خوبی برای سنجش شفافیت آسمان و همچنین تیزبینی شماست.
امروزه می‌دانیم M۴۱، شامل بیش از ۵۰ ستاره غول از قدر ۷ است که با رنگهای زرد، سفید یا آبی-سفید و نارنجی می‌درخشند. درخشان ترین ستاره M۴۱ اندکی درخشان تر از قدر ۷ است و ۲۰ ستاره درخشانتر از قدر ۱۰ هستند. قدر مجموع خوشه ۵/۴ است. اگر بخواهید سرتاسر خوشه را ببینید باید از بزرگنمایی کم استفاده کنید. دقت کنید که ستاره‌های چگونه به صورت زنجیر وار به صورت خوشه قرار گرفته‌اند. اگر کمی دقت کنید ۴ ستاره درخشان M۴۱ را به شکل ذوزنقهٔ زیبایی می‌بینید.
قطر زاویه‌ای M۴۱، ۳۸ دقیقه قوس است.(بزرگ‌تر از قرص کامل ماه) به همین دلیل بهتر است در رصد با تلسکوپ از بزرگنمای کم استفاده کنید تا کل خوشه را در میدان دید ببینید.

خوشه NGC ۲۳۶۲ خوشه باز دیگری متراکم تر از خوشه M۴۱، با مرکزیت ابرغول آبی از قدر ۴ به نام تاو (τ) از صورت فلکی کلب اکبر است. این خوشه به راستی جواهری در میان خوشه‌های باز صورت فلکی سگ بزرگ است. خوشه NGC ۲۳۶۲ شامل ۶۰ ستاره با قدر بین ۴ تا ۱۱ قابل دید از درون تلسکوپ ‌های کوچک است. این خوشه ۵۰۰۰ سال نوری از خورشید ما فاصله دارد.

در کنارخوشه NGC ۲۳۶۲، خوشه باز دیگری قرار دارد به نام NGC ۲۳۵۴. ستاره قدر دوم دلتا (δ) کلب اکبر کمک خوبی برای یافتن این خوشه باز است. این خوشه تنها در ۵/۱ درجه شمال شرق ستاره دلتا کلب اکبر قرار دارد. این خوشه با پهنای ۲۰ دقیقه، ۱۰۰ ستاره‌ای از قدر ۹ و حتی کم نورتر را شمال می‌شود. البته قدر مجموع آن ۵/۶ است. اگر از دوربین دو چشمی استفاده می‌کنید کافی است ستاره دلتا را در میدان دید داشته باشید. مسلما" خوشه را مانند لکه‌ای غبار آلود مشاهده می‌ کنید. تلسکوپ ۱۰ سانتی متری و بزرگ‌تر، ستاره‌های درخشان خوشه را تفکیک می‌کند.

در حدود ۸ درجه شرق ستاره شعرای یمانی خوشه باز NGC ۲۳۶۰ قرار دارد. این خوشه فشرده ۸۰ ستاره دارد. قدر مجموع آن هفت و دو دهم و قطر زاویه‌ای آن ۱۳ دقیقه‌است.
خوشه باز NGC ۲۲۴۳ نیز یک خوشه ستاره‌ای باز است که در شمال شرقی صورت فلکی سگ بزرگ قرار دارد. این خوشه قدر مجموع ۱۰ دارد. با تلسکوپ‌های بالاتر از ۱۲ اینچ ممکن است بیش از ۱۰۰ ستاره آن تفکیک شود. اما با تلسکوپ‌های کوچک (۱۰ سانتی متری) تنها یک یا دو ستاره آن در توده‌ای مه آلود مشاهده می‌شود.

سحابی در صورت فلکی کلب اکبر
سحابی اردک NGC ۲۳۵۹ که گاهی اوقات آن را گاو هلمت نیز می‌نامند. این سحابی یکی از اجرام غیر ستاره‌ای قابل توجه در سگ بزرگ است. این سحابی در ۴/۳ درجه شمال شرقی ستاره گاما (γ) کلب اکبر قرار گرفته‌است. این سحابی بسیار کم نور اما با رشته‌های مارپیچش بسیار گسترده (۸ دقیقه) می‌باشد. ستاره مرکزی آن یک ستاره ولف رایت از قدر ۱۱ است.

Zapata
01-06-2010, 10:36 AM
خسته نباشي آقا شهرام مباحثتون عالي هستند ولي جسارتا"
صوري كه تو اين فصول به سختي ميشه ازشون بهره برد و يه جورايي فصل شون نيست رو مطرح نكنيد بهتر نيست :-o
قاط ميزنيما 8-} 8-}

Shahram
01-06-2010, 05:33 PM
خسته نباشي آقا شهرام مباحثتون عالي هستند ولي جسارتا"
صوري كه تو اين فصول به سختي ميشه ازشون بهره برد و يه جورايي فصل شون نيست رو مطرح نكنيد بهتر نيست :-o
قاط ميزنيما 8-} 8-}

خواهش می کنم. ممنون که پیگیر هستین.
راستش می خوام یک بار برای همیشه بنویسم واسه همین لحظه ای نگاه نمی کنم. ;)
دوست داشتم برای برنامه گهر به آسمون بهار برسونم بحثمو ولی نشد.
در تلاشم هر چه سریعتر خودمو به این فصل برسونم. اگه مشکلی پیش نیاد ( البته پیش اومده امیدوارم حل بشه ;) ) این تعطیلات ضربه اساسی رو می زنم.

Shahram
01-06-2010, 05:43 PM
نقشه تقریبی آسمان زمستانی

خوب یه نگاه کلی به صور داشته باشیم. البته دقت کنید که هنوز خیلی هاشو نمی شناسید ولی این نقشه برای یدست آوردن دید کلی هست. بعضی از صورتها رو جلوتر معرفی می کنم و بعضی ها هم کم اهمیت هستند و معرفی نمی شن. در زمان رصد این نقشه ها به کارتون نمی آد و یه نقشه درست و حسابی باید استفاده بشه ;) فقط ببینید چطور کنار هم قرار گرفته اند.

Shahram
01-06-2010, 06:18 PM
شیر یا اسد

نام لاتین این صورت فلکی Leo است و صورت فلکی ماه مرداد می‌باشد. این صورت فلکی در فصل بهار در نیمـکره شمالی ودر پاییـز در نیمکره جنوبی قابل مشاهده‌است.نقش آسمانی «اسد» جزو صور معدودی ست که به نام خود شباهت زیادی دارند.

[attachment=6:2v631q0c]Picture1.jpg[/attachment:2v631q0c]

«اسد» در زمان مصر باستان هم از تقدس ویژه‌ای برخوردار بوده‌است. این تقدس به طغیان سالانهٔ نیل و قرار گرفتن خورشید در صورت فلکی اسد مربوط می‌شده، چه این طغیان برای باروری زمین اهمیت حیاتی داشته‌است.اسطورهٔ این صورت فلکی زیبا و درخشان به رنج اول هرکول- قهرمان افسانه‌ای یونان- مرتبط می‌شود. هرکول در ماموریت اول خود موظف بود شیری را که در روستای نِمیا (Nemea) موجب آزار و اذیت اهالی شده بود و به شیر نِمیا هم معروف بود، از بین ببرد.در عین حال کاری که هرکول انجام داد به وسیله «گیـل گمش» خدای خورشید انجام گرفته بود، برخی می‌گویند که ارتباط این صور فلکی با خدای خورشید حاصل انطباق این صورت فلکی درمنطـقه البروج بابلی با انقلاب تابستانی است. صورت فلکی اسد در تاریخ مـصر، جایگاه طلوع خورشید پس از آفرینش آن (در نزدیکی ذنب الاسد) می‌باشد و از این رو به آن خانه خورشید نیز می‌گویند.
پرنور ترین ستاره ی اسد، قلب الاسد است.

[attachment=5:2v631q0c]Picture2.jpg[/attachment:2v631q0c]

بین قلب الاسد و پولوکس یک لکه ی مه آلود جالب قرارگرفته است که به نام خوشه ی کندوی عسل شهرت دارد. البته اگر با یک دوربین دوچشمی به آن بنگرید ماهیت خوشه اش را کشف خواهید کرد. مجموعه ای از چندین ستاره به فاصله ی 500 سال نوری از ما. خوشه ی کندوی عسل از زیباترین نماهای آسمان شب است که با یک دوربین دوچشمی می توان دید و پیدا کردن آن هم ساده است.
این خوشه درون صورت فلکی کم نور سرطان (خرچنگ) قرار گرفته است. البته سرطان صورت فلکی مشهوری است و جلوتر این خوشه و خرچنگ معرفی می شود.

در این صورت فلکی کهکشانهای M65 ، M66 ، M95 ، M96 و M105 قرار دارند که تصاویرشان را در زیر می بینید. فقط دقت کنید تشخیص و رصد کهکشانها ابزار قوی می خواهد و اصلا ساده نیست .

[attachment=4:2v631q0c]M65_M66.JPG[/attachment:2v631q0c]

[attachment=3:2v631q0c]m95mcguiggans.jpg[/attachment:2v631q0c]

[attachment=2:2v631q0c]m96blocks.jpg[/attachment:2v631q0c]

[attachment=1:2v631q0c]m105.jpg[/attachment:2v631q0c]

پیدا کردن اسد از روی دب اکبر

[attachment=0:2v631q0c]Picture3.jpg[/attachment:2v631q0c]

حالا توی آسمون گهر مریخ رو هم به راحتی می تونید پیدا کنید. چون طبق نقشه میبینید که توی این تاریخ مریخ درست کنار شیر هست.

Shahram
01-06-2010, 06:41 PM
مار باریک

مار باریک(به انگلیسی: Hydra) بزرگترین صورت فلکی است.

[attachment=2:spk4a6i1]Picture1.jpg[/attachment:spk4a6i1]

[attachment=1:spk4a6i1]Picture2.jpg[/attachment:spk4a6i1]

با اینکه مارباریک بزرگترین صورت فلکی آسمان است اما تنها ستاره آلفا مارباریک از قدر سه روشننتر است. ستاره سیگما مارباریک نام خاصی به نام Minaruja دارد که کلمه‌ای عربی به معنی بینی مار است و قدر سیگما مارباریک چهار و پنجاه و چهار صدم است.
R مارباریک یک ستاره متغییر است که قدرش ازسه و نیم تا ده و نه دهم تغییر می‌کند.

ستارگان دوتایی
اپسیلون(ε) مارباریک:قدر خودش 3.3 (سه و سه دهم ) و قدر همدمش 6.8 (شش و هشت دهم ) است که در ۲.۷ ثانیه قوسی از یکدیگر قرار دارند.
N مارباریک:دوستاره با قدرهای 5.8 (پنج و هشت دهم ) و 5.9 (پنج و نه دهم ) هستند.
Struve 1270 : دو ستره که قدرهایشان 6.4 (شش و چهار دهم ) تا 7.4 (هفت و چهار دهم ) است.

از اجرام اعماق آسمان می توان به M68 که یک خوشه کروی است و در فاصله سی و دو هزار سال نوری از ما قرار دارد اشاره کرد.

[attachment=0:spk4a6i1]m68.jpg[/attachment:spk4a6i1]

Shahram
01-06-2010, 06:49 PM
عوا

از هشت ستاره عوا که به وضوح مزئی هستند.آلفا- عوا که به سماک رامح (نگهبان شمال) مشهور است. شایسته توجه خاص است. این ستاره به رنگ سرخ روشن از معدود ستارگانی است.که از آن در کتاب مقدس نام برده شده است. در سال 1933 نمایشگاه جهانی شیکاگو با نوری که از سماک رامح می آمد و بر یک سلول فتوالکتریک کانونی شده بود. افتتاح شد. در آن زمان فکر می کردند که سماک رامح به فاصله 50 میلیون سال نوری از زمین است. و از اینرو تابه نور از سال 1893 سال نمایشگاه جهانی قبلی شیکاگو رهسپار زمین شده بود. محاسبات جدیدتر حاکی از آنند که سماک رامح به فاصله 38 سال نوری است.

سماک رامح که از حیث روشنی مرتبه چهارم را در میان ستارگانی دارد که در عرضهای جغرافیایی میانه مرئی هستند (قدر ظاهری 2/0 ) ششمین ستاره پرنور سراسر آسمان است. همچنین یکی از ستارگان پرنوری است که به تندی حرکت می کنند تخمین زده می شود که سرعت آن بیش از 125 کیلومتر در ثانیه است به علت دوری سماک رامح هشتصد سال طول می کشد تا قوسی برابر نیم درجه را در آسمان بپیماید هشتصد سال دیگر سماک رامح به اندازه نیم درجه فاصله ای برابر قطر ظاهری ماه به صورت فلکی سنبله نزدیکتر خواهد شد.

پیدا کردن عوا در آسمان
اغلب برای پیدا کردن سماک رامح ستاره پرنور عوا از دسته آبگردان استفاده می کنند. قوسی را که با دسته آبگردان مشخص می شود 30 درجه ادامه می دهیم.(شش برابر فاصله قراولان)؛قوس ادامه یافته به سماک رامح منتهی می شود.

Shahram
11-06-2010, 09:48 PM
دوشیزه یا سنبله

دوشیزه معادل عربی: سنبله، معادل لاتین: Vir مساحت: ۱۲۹۴ درجه مربع
سنبله تنها چهره زنانه در منطقه البروج بوده و یکی از قدیمی‌ترین و مشخص‌ترین صورت‌های فلکی آسمان است، ضمن این که نام تعدادی از خدایان اساطیری مونث از جمله ایشتر، ایزیس (رب النوع مصری)، دمتر (رب النوع مادر زمین)، آتنا (دختر زیوس و متیس) و آرتمیس (خواهر آپولون) را در خود دارد.
سنبله یک صورت فلکی عظیم و دومین صورت فلکی آسمان از نظر بزرگی است. خورشید در عبور سالانه خود در دایره البروج، بیشترین زمان را در این صورت فلکی می‌گذارند.

اکثر اقوام باستانی این صورت فلکی را به عنوان الهه باربری مقدس می شمردند . بابلیها در این صورت فلکی الهه " ایشتار " را می دیدند که به خدای غلات " تموز " ( tamuz ) عشق می ورزید ، " ایشتار " به سوگ می نشست . او در زمستان به جهان زیرین می رفت تا " تموز " را باز گرداند . آنگاه در آغاز سال ، " تموز " در جامه ای سبز و تازه دوباره در زمین ظاهر می شد .

این صورت فلکی نزد یونانیان باستان نیز الهه باربری " دیمتر " ( Demeter ) یا دخترش " پرزفون " ( Persephone ) به شمار می رفت . خدای خدایان " زئوس " به خدای زیرین " هادس " ( hades ) قول داده بود که این دختر را به همسری او در آورد و " هادس " دختر را فریفته و ربوده بود . الهه " دیمتر " با از دست دادن دخترش خیلی غمگین شد و درختان و زمین های کشاورزی را خشکاند . بالاخره " زئوس " تصمیم گرفت برای جلوگیری از قحطی و گرسنگی انسانها اجازه دهد که " پرزفون " دو سوم سال را نزد مادرش بر زمین و یک سوم دیگر را نزد همسرش در جهان زیرین به سر آورد . به محض آن که پرزفون به زیرزمین می رفت ، هوا سرد و بارانی می شد ، برگهای درختان می ریختند ، بارش برف آغاز می شد و زمستان از راه می رسید . زمانی که پرزفون دوباره به روی زمین باز می گشت ، همه جا سبز می شد و بهار آغاز می شد . به این ترتیب صورت فلکی سنبله تغییر فصلها را نیز به خاطر می آورد .

در تغییر دیگری صورت فلکی سنبله " اورانیا " ( urania ) الهه یونانی اختر شناسی به شمار می آمد . رومیان این صورت فلکی را " آسترآ " ( astraea ) یعنی الهه عدالت و قوانین طبیعت تصور می کردند و مسیحیان پیشین در این صورت فلکی " مریم مقدس " ( virgin mary ) را مشاهده می کردند .

ستاره روشن این صورت فلکی سماک اعزل است. ستاره سفید زیبایی است که در اسفند ماه اندکی مایل به جنوب شرقی از افق بر می آید و تا پایان تابستان، در عرضهای جغرافیایی میانه مرئی است. بر طبق افسانه سماک اعزل (که آن را سنبله یا خوشه نیز خوانند.) خوشه گندمی را نشان می دهند که در دست عذرا (دوشیره) است و فرا رسیدن زمان کشت را به یاد دهقان می آورد. این ستاره در حقیقت دو تایی است و یک همدم بسیار کم نور دارد.

دو دایره مهم بر کره فلکی معدل النهار و دایره البروج در نزدیکی سماک اعزل یکدیگر را قطع می کند ، خورشید در اول مهر ماه یا در همان حدود بر این نقطه واقع است (اعتدال پاییزی).

اگر بخواهیم از اجرام اعماق آسمان در این ناحیه صحبت کنیم ، اجرام کهکشانی زیادی را باید نام ببریم که در نقشه بالا نیز تمرکز این کهکشانها را در بالای سمت راست می بینید که خوشه کهکشانی است.
در داخل این صورت فلکی خوشه کهکشانی سنبله قرار دارد که خوشه وسطی آن ابر خوشه سنبله است و خوسه کهکشانی ما هم که جزء گروه محلی محسوب می‌شود، یکی از اعضای آن است. خوشه سنبله شاید شامل 3000 کهکشان ، در فاصله 50 میلیون سال نوری تا زمین است. برای مشاهده اغلب این کهکشانها نیاز به تلسکوپ متوسط است. درخشانترین آنها M49 به صورت کهکشان بیضوی با قدر هشت و M104 یک کهکشان مارپیچ قدر هشتم است.

پیدا کردن سنبله
از دسته آبگردان و سماک رامح به عنوان راهنما برای پیدا کردن سماک اعزل استفاده می شود قوس دسته آبگردان چون تا سماک رامح امتداد یابد به جانب سماک اعزل اشاره می کند.

Shahram
14-06-2010, 04:15 PM
کژدم یا عقرب

این صورت فلکی کوچک منطقه البروج ،چهره عقربی را تصویر می‌کند که با نیش خود ،جبار را کشته است

Antares آلفای عقرب یا همان ستاره قلب العقرب می‌باشد که معنای انگلیسی آن رقیب مریخ است .علت این رقابت سرخ رنگی این ستاره در قیاس با مریخ است این ستاره یک ابرغول بوده و حدود 600 برابر قطر خورشید قطر دارد.
قلب العقرب یک ستاره همدم آبی رنگ از قدر پنجم دارد .

از اجرام اعماق آسمان می توان اجرام زیر را نام برد:
خوشه کروی M6

خوشه باز M7

خوشه کروی M4

خوشه کروی M80

جرم مهم دیگری که وجود دارد Scorpius X-1 است که قویترین ساطع کننده اشعه x پس از خورشید در آسمان هست. منتها جرمی نیست که در برنامه های ما بشود مانور رصدی برای آن انجام داد.

Shahram
14-06-2010, 04:25 PM
تاج شمالی

تاج شمالی یا کاسهٔ یتیمان (معادل عربی: اکلیل شمالی، معادل لاتین: Corona Borealis، نام اختصاری انگلیسی:CrB) پیکری آسمانی است که در نیم‌کره شمالی دیده می‌شود.
تاج شمالی نیم‌دایره‌ای است که از ستارگان کم‌رنگ تشکیل شده و میان عوا و زانوزده (یا هرکول) قرار دارد.
این دایره نیمه تمام از ستارگان قدر سوم و چهارم، در بسیاری از فرهنگ‌ها در سراسر جهان شناخته شده است. در اساطیر یونان به عنوان تاج آریادن دختر پادشاه کرت است.

ستاره آلفا به نام گما، گوهر گرانبها یا الفکه، در عربی به معنای «درخشنده‌ترین» است. این ستاره در حقیقت دو تایی گرفتی واقعی می‌باشد. هردو ستاره چنان نزدیک به هم هستند که مجموع انها به صورت یک ستاره تکی قدر ۲٫۲ و کم نور، در مواقع گرفتگی به نظر می‌آیند. فاصله آنها تا زمین ۷۸ سال نوری است.
در این پیکر آسمانی ۴۰۰ کهکشان در قالب یک مجموعه خوشه‌ای قرار دارد ولی هیچ کدام پر نورتر از قدر ۱۶ نیستند به همین دلیل در بسیاری از تلسکوپ‌های نوین هم دیده نمی‌شوند.

AlirezaFarjam
19-06-2010, 01:41 PM

ذات‌الکُرسی، خداوند کرسی یا کاسیوپیا (به انگلیسی: Cassiopeia)، از پیکرهای آسمانی است که در نیم‌کره شمالی زمین دیده می‌شود.

پیکر Wشکل این صورت فلکی به آسانی قابل مشاهده است. دو ستارهٔ انتهایی آن راهنمای خوبی برای پیدا کردن اسب بزرگ است.
حاج آقا طالعی
ما این دبلیو یا ذات الکرسی را که شما میفرمایید، یه عمر به اسم عقد الفرید یا خوشه پروین یا ثریا میشناختیم که دمبش همیشه رو به شرق هست!
یعنی تا حالا اینقدر ما در بحر جهالت غوطه ور بودیم!؟

Shahram
21-06-2010, 06:21 PM

حاج آقا طالعی
ما این دبلیو یا ذات الکرسی را که شما میفرمایید، یه عمر به اسم عقد الفرید یا خوشه پروین یا ثریا میشناختیم که دمبش همیشه رو به شرق هست!
یعنی تا حالا اینقدر ما در بحر جهالت غوطه ور بودیم!؟

جناب فرجام، خوشه پروین بسیار کوچکتر است و مجموعه از ستارگان نزدیک به هم می باشد ولی این صورت فلکی ابعاد بزرگتری رو در آسمون داره ، خوشه پروین رو جلوتر معرفی می کنم. ذات الکرسی در آسمون در حال چرخش دیده می شه و همیشه جهت شرق رو نشانه نمی گیره.

Shahram
13-07-2010, 11:01 AM
زانوزده یا جاثی یا هرکول

زانوزَده یا هرکول (معادل عربی جاثی، معادل انگلیسی Hercules) یکی از صورت‌های فلکی است.
زانوزده پیکر آسمانی بسیار بزرگی است که شکل خاصی ندارد و پیدا کردن آن دشوار است.

هرکول یکی از صورت‌های فلکی آغازین است که احتمالاً نام‌گذاری آن در ارتباط با قهرمانان و پهلوانانی مانند گیل گمش سومری می‌باشد.

heracules ) یا " هرکولس " ( Hercules ) . او ماموریت داشت یک اژدهای آبی چند سر را بکشد . این نبرد نخست نا امید کننده به نظر می رسید . به جای هر سری که هرکول از بدن اژدها قطع می کرد ، دو سر می روئید . تمام جانوران از هرکول پشتیبانی می کردند ، مگر یک خرچنگ – که از سوی الهه " هرا " ( hera ) که از هرکول نفرت داشت – فرستاده شده بود . اگرچه خرچنگ مرتب پاشنه پای قهرمان را گاز می گرفت ، ولی بالاخره او موفق شد بر اژدهای بزرگ پیروز شود. شیر نیمیا را از پای در آورد ، گراز وحشی " اریمانت " ( erymanth )را زنده به دام انداخت . او " استیمفالید " ( stymphalide ) پرنده آهنین بال شکمباره و حریص را ، که مانع تابش خورشید شده بود ، با نیزه های خود به زیر کشید . گوزن " کرینیا " ( keynea ) را که جانوری با شاخ طلایی بود ، یک سال تمام تعقیب کرد و بالاخره او را به چنگ آورد . او تنها در یک روز اصطبل " آگیا " ( augia ) را ، که در آن سه هزار گاو یک سال تمام نگاه داری شده بودند ، تمیز و پاکیزه کرد . او گاومیش وحشی پادشاه " مینو " ( mino ) و هیولای اسب پیکر آدم خوار " دیوید " ( diomede ) را به چنگ آورد . او در جنگ با ملکه آمازونها پیروز شد و گاوهای سرخ ارغوانی رنگ " گریونری " ( geryoneu ) را به دست آورد . بالاخره ، همانطور که پیشتر بیان شد ، بر اژدهای لادون غلبه یافت و با دستان خالی " زربروس " ( zerberus ) سگ جهنمی را خفه کرد .

وقتی انسان به تمام این عملیات قهرمانانه نظر می افکند ، صورت فلکی هرکول ( جاثی ) متواضع تر و بی تکلف تر در نظرش جلوه می کند . هرکول ، با کهکشان راه شیری نیز ارتباط داده می شود . می گویند خداوند " هرمس " در ماموریتی از جانب زئوس هرکول نوزاد را بر سینه الهه " هرا " که خفته بود گذاشت . نوزاد با تغذیه از این شیر خدایی چنان قوی و قدرتمند شد که در میان فنا پذیران مثل و مانند نداشت . وقتی که " هرا " از خواب بیدار شد ، هرکول کوچک را با شدت و سرعت از سینه خود جدا کرد ، شیر او تا دور دستها ی آسمان پاشید و راه شیری را به وجود آورد .
نام ستاره آلفای هرکول، رأس جاثی است که در عربی به معنای «سر زانو زده» است. این ستاره از قدر سوم برای چشمان غیر مسلح است و در تلسکوپ‌های کوچک آماتوری به یک جفت ستاره زیبا قابل تفکیک می‌باشد. ستاره درخشان‌تر به رنگ سرخ و همدم آن از قدر ۵ با با رنگی متفاوت یعنی سبز می‌باشد و فاصله آن‌ها تا زمین ۶۳۰ سال نوری است.
ستارگان کاپا و گاما و امگا و رو نیز دوتایی هستند.

M13 یکی از مشخص ترین خوشه‌های کروی قابل رویت در نیمکره شمالی است در شب‌های صاف این مجموعه با قدر ۶ همانند ستاره‌ای مات به نظر می‌رسد. قطر آن حدود ۱۰ دقیقه قوسی و شامل حدود ۳۰۰٬۰۰۰ ستاره و به فاصله حدود ۲۳٬۰۰۰ سال نوری تا زمین است. بسیاری آن را زیباترین خوشه کروی در نیمکره شمالی می دانند.

M۹۲ از دیگر خوشه‌های کروی است که در خشندگی آن در حد M۱۳ است.

Shahram
18-07-2010, 11:11 AM
شَلیاق یا چنگ رومی

شَلیاق نام یکی از صورتهای فلکی است. معادل فارسی آن دیگ‌پایه یا چنگ رومی و در لاتین Lyra است.

این پیکر آسمانی از گروه ستارگان کوچکی تشکیل شده‌است که به آسانی قابل مشاهده هستند. ستاره کرکس نشسته که در این پیکر قرار دارد که ۲۶ سال نوری با ما فاصله دارد.

ایرانیان از قدیم این پیکر آسمانی را دیگ‌پایه، یک‌پایه و عوام سه‌پایه می‌نامیدند. این پیکر آسمانی را همچنین به گونه کرکسی با بال‌های جمع‌شده تصور می‌کرده‌اند.

در افسانه‌های یونانی، از بین گوهر‌های درخشان آسمان، چنگ رومی نماینده سازی است که اورفه آن را نواخت نیرو‌های هادس را ترغیب نماید تا همسر دوست داشتنی او ،ایوریدیس آزاد نماید.

ستاره آلفا یا کرکس نشسته با قدر ۰٫۰۳ پنجمین ستارهٔ درخشان آسمان است و فاصله ۲۶ سال نوری است ستاره بتا تا زمین ۳۰۰ سال نوری فاصله دارد ستاره بتا دارای قدر متغییر ۳٫۳ تا ۴٫۳ در مدت ۱۲٫۹ ستاره اپسیلون با چشم غیر مسلح با قدر ۴ به نظر می‌رسد.اما با دوربین دوچشمی به صورت دو ستاره تفکیک می‌شود تلسکوپ‌های بهتر هرکدام ار به صورت یک جفت مجزا تفکیک می‌کند.

از اجرام غیر ستاره ای

M۵۶ یک خوشه کروی با قدر ۸ است.

M۵۷ یک سحابی حلقه‌ای با قدر نهم در میانه راه بتا و گامای شلیاق در فاصله ۲۱۵۰ سال نوری از ماست

Shahram
06-09-2010, 07:07 PM
ماکیان یا قو یا دجاجه

ماکیان(به انگلیسی: Cygnus) یکی از صور فلکی شمالی است که شبیه قویی است که در حال پرواز به سمت جنوب کهکشان راه شیری است.

ستاره درخشان دم قو (ردُف) همراه با کرکس نشسته (نسرواقع) و کرکس پرنده (نسرطایر) یکی از گوشه‌های مثلث تابستانی را درست می‌کنند. با دوربین ستارگان کم‌رنگ بسیاری در این صورت فلکی مشاهده می‌شود.

گفته می‌شود که زئوس خود را به صورتیک قو در اورد تا به یکی از خدایان مونث نزدیک شود و این قو را به آسمان فرستاد.

اجرام اعماق آسمان:

خوشه باز M29 - NGC 6913

خوشه باز M39 - NGC 7092

سحابی آمریکای شمالی

و سحابی های NGC 6960, 6992 و NGC 6826

بزرگترین ستاره‌ای دوتایی که احتمال می‌رود یکی از آنها سیاهچاله باشد ستاره ماکیان ایکس یک است.

Nooshmak
08-09-2010, 04:52 AM
من این مبحث از ابتدا خوندم خیلی کشش داشت ولی متاسفانه تا حالا بیشتر این صورتهای فلکی رو ندیدم( با شرمساری ) :2: یعنی تو زندگی روزمره خیلی به ندرت شبها به آسمون نگاه می کنم ولی عمیق
با خوندن این مبحث تصمیم گرفتم حتماً یه تلسکوپ آماتوری بگیرم و به قول شما به این آسمان زیبا جور دیگری نگاه کنم ،خیلی عالی بود مخصوصاً ارابه ران و جبار :5: متشکرم .

Shahram
08-09-2010, 08:21 AM
من این مبحث از ابتدا خوندم خیلی کشش داشت ولی متاسفانه تا حالا بیشتر این صورتهای فلکی رو ندیدم( با شرمساری ) :2: یعنی تو زندگی روزمره خیلی به ندرت شبها به آسمون نگاه می کنم ولی عمیق
با خوندن این مبحث تصمیم گرفتم حتماً یه تلسکوپ آماتوری بگیرم و به قول شما به این آسمان زیبا جور دیگری نگاه کنم ،خیلی عالی بود مخصوصاً ارابه ران و جبار :5: متشکرم .

تو آسمون تهران نمی شه خیلی از اینها رو دید. خرید تلسکوپ هم کمک زیادی بهت نمی کنه. باید منطقه رو عوض کرد . مثلا شب برنامه صوفی آباد نوار کهکشان هم تو آسمون مشخص بود :105:(هر چند که منطقه صددرصد ایده ال نبود). واسه خرید هم فعلا عجله نکن، یکی دو برنامه بیا اطلاعات بگیر بعد اقدام کن :3:

Shahram
11-09-2010, 05:47 PM
کمان معادل لاتین:Sagittarius نماد:♐

کمان یا درست تر کمان دار موجودی نیمی انسان ٬نیمی بز و یا حیوانی با بالاتنه انسان و پایین تنه اسب معرفی شده است

ردان اسب پیکرکه در واقع نیمی انسان و نیم دیگر اسب بودند بنابر افسانه های یونانیان جملگی موجوداتی ظالم بی رحم و خوشگذران بودند تنها شیرون یک استثنا بود.

او مردان جوانی را که بعدا قهرمان می شدند تعلیم می داد و انواع فنون جنگی از قبیل فلاخن اندازی پرتاب نیزه و تیر اندازی با کمان را به انان می اموخت. در واقع(( شیرون )) مانند سایر خدایان فنا ناپذیر بود. روزی هرکول که پیشتر در افسانه های مربوط به صورتهای فلکی با او اشنا شدیم تصادفی و غیر عمدی او را بانیزه ای زهر الود سخت مجروح کرد. جراحت چنان عمیق و بد بود که سراسر وجود شیرون را درد وحشتناکی فرا گرفت .مرد اسب پیکر برای رهایی از درد و خاتمه دادن به عذاب داوطلبانه از موهبت فناناپذیری چشم پوشید .
بالاخره خدای خدایان زئوس اجازه داد تا او بمیرد و او را به شکل صورت فلکی به اسمان انتقال داد .در اسمان حتی می توان دو صورت فلکی را که نماینده مردان اسب پیکرند پیدا کرد. در اسمان جنوب که برای اهالی نیمکره شمالی تقریبا به طور کامل نادیدنی است صورت فلکی بزرگ قنطوروس که ان نیز با ((شیرون )) ارتباط داده می شود قرار دارد.

این صورت فلکی دارای ۱۵ جرم مسیه می‌باشد و در حقیقت به دلیل آنکه مرکز کهکشان در این صورت فلکی است منطقه بسیار غنی ای به شمار می رود.

مسیه ۸ m8 یا سحابی مرداب
مسیه ۱۷ m17 یا سحابی امگا
مسیه ۱۸ m18 خوشه باز
مسیه ۲۰ m20 یا سحابی سه تکه
مسیه ۲۱ m21 خوشه باز
مسیه ۲۲ m22 خوشه بسته
مسیه ۲۳ m23 خوشه باز
مسیه ۲۴ m24 تجمع ستاره ای
مسیه ۲۵ m25 خوشه باز
مسیه ۲۸ m28 خوشه بسته
مسیه ۵۴ m54 خوشه بسته
مسیه ۵۵ m55 خوشه بسته
مسیه ۶۹ m69 خوشه بسته
مسیه ۷۰ m70 خوشه بسته
مسیه75 m75 خوشه بسته

مرداب و سه تکه

m18

m21

m24

سحابی امگا

m22

این همون صورت فلکی هست که در برنامه صوفی آباد زیاد مورد توجه بچه ها بود و آقا مهدی هم دو چشمی و تلسکوپ رو چند بار به این سمت نشانه رفت و خیلی ها مجموعه ستاره های این بخش رو دیدند (منطقه ای پر از ستاره :8:). البته دیدن همه اینها مخصوصا سحابی ها نیاز به ابزارهای قویتر و یا عکاسی بلند مدت داره

Shahram
27-09-2010, 06:45 PM
عقاب

صورت فلکی عقاب را در جهان غرب از ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد به عنوان یک پرنده می‌شناختند که در امتداد راه شیری تابستانه قرار گرفته و منطقه‌ای بسیار پرستاره است
یونانیان و رومیان قدیم در این صورت فلکی عقاب زئوس ( zeus : خدای خدایان یونانیان قدیم ) یا ژوپیتر( jupiter : خدای خدایان رومیان قدیم ) ، را تشخیص می دادند که " گانیمد " ( ganymed ) جوان را ربود و در ارتفاع بالا از طریق هوا او را تا " المپ " که محل زندگی خدایان بود ، حمل کرد . " گانیمد " – که در ضمن نام یکی از قمرهای سیاره مشتری نیز هست – وقتی که به بارگاه خدایان وارد شد ، وادار شد به عنوان ساقی زئوس به انجام وظیفه بپردازد.

ستاره، درخشان کرکس پرنده (نسر طایر یا Altair) به آسانی در این پیکر آسمانی قابل تشخیص است، چون دو ستارهٔ کم‌رنگ‌تر در دو سوی آن قرار دارند. این ستاره یکی از سه ستاره مثلث تابستانی است.

از اجرام اعماق آسمان می توان به دو سحابی سیاره ای NGC6781 و NGC6803 اشاره کرد.

NGC6781

NGC6803

Zapata
27-09-2010, 10:05 PM
سلام آقا شهرام فکر میکنم صورت فلکی عقاب در این روزها وسط آسمان و یه مقدار رو به شمال باشه تقریبا" زیر ذات الکرسی و برساووش:7:

Shahram
27-09-2010, 11:41 PM
سلام آقا شهرام فکر میکنم صورت فلکی عقاب در این روزها وسط آسمان و یه مقدار رو به شمال باشه تقریبا" زیر ذات الکرسی و برساووش:7:

سلام.
نه زاپاتا جان. اون محدوده که می گی باید اندرومدا و برساوش و ذرافه باشند. دقیقا در سمت مقابل اون در جهت جنوب باید دنبال عقاب بگردی و راحتترین راه اینه که وسط آسمون سه ستاره پرنور رو پیدا کنی (مثلث تابستانی) یکی می شه دنب تو دجاجه یا همون قو یکی دیگه می شه نسر واقع تو شلیاق و سومی همین نسرطائر می شه تو صورت فلکی عقاب. باز اگه پیدا نکردی بگو نقشه بذارم. :3:

Zapata
28-09-2010, 01:42 PM
سلام.
نه زاپاتا جان. اون محدوده که می گی باید اندرومدا و برساوش و ذرافه باشند. دقیقا در سمت مقابل اون در جهت جنوب باید دنبال عقاب بگردی و راحتترین راه اینه که وسط آسمون سه ستاره پرنور رو پیدا کنی (مثلث تابستانی) یکی می شه دنب تو دجاجه یا همون قو یکی دیگه می شه نسر واقع تو شلیاق و سومی همین نسرطائر می شه تو صورت فلکی عقاب. باز اگه پیدا نکردی بگو نقشه بذارم. :3:
مشکل حل شد آقا شهرام سپاس:3:

Shahram
15-10-2010, 06:10 PM
اسب بزرگ یا اسب بالدار یا پگاسوس یا فَرَس اعظم

این صورت فلکی را معمولاً از روی چهارگوش بزرگ آن می‌شناسند البته تنها سه ستاره در سه گوش از این چهارگوش به اسب بزرگ تعلق دارند و ستاره گوشه شمال شرقی یعنی سُرَّةالفَرَس متعلق به صورت فلکی زن برزنجیر است.

هفتمین صورت فلکی بزرگ آسمان اسب بالدار است . این صورت فلکی به علت داشتن بخش مربعی شکل که ستاره آلفای آن متعلق به آندرومداست ، یافتنش در آسمان کار مشکلی نیست و می‌توان آن را در قسمت پائینی آندرومدا با دنبال کردن راس المسلسه که در قسمت شرقی مربع است پیدا کرد . ستاره منکب الفرس یک غول سرخ است که دارای قدر متغیر است . جنب الفرس هم در قسمت جنوبی ستاره آلفا قرار گرفته‌است .

در مورد این صورت فلکی افسانه‌ای کهن وجود دارد که بر طبق آن پگاسوس یا اسب بالدار آسمان همان اسبی بود که پرسیوس یا برساوش سوار بر آن معشوقه خود یعنی آندرومدا را از دست هیولای دریا نجات داده است. این سه در آسمان در کنار هم قرار دارند.

در فاصله 30.000 سال نوری از ما و کمی بالاتر از ستاره فم الفرس که همان اپسیلون اسب بالدار است ، M15 که یک خوشه کروی است به چشم می‌خورد که باید با چشم مسلح آن را رصد کرد . به علت گسیل پرتو ایکس از این مجموعه احتمال حضور یک حفره سیاه در آن می‌رود.

Behzad
21-10-2010, 01:41 AM
از ساعت 12 تا 12/30، 3 تا شهاب ديدم از شرق به غرب تو اين آسمون پر ستاره يزد؛ واقعاً آسمونش معجزه ی الهيه. هرچی زور زدم نتونستم بفهمم اينجا چه صورت فلكی ديده ميشه. تازه الان ماه نسبتاً بدرش كامله و آسمون رو نورانی كه با اين حال واقعاً ستاره های زيبايی داره. حالا نقل خرچنگ كه تا ميديدم ميگفتم چه خرچنگ قشنگی و نميدونستم چيه در مورد ستاره هاست. شهرام خان كلاس خصوصيم ميگيريد؟! حيفه گاگول بمونما:4:.

Shahram
21-10-2010, 09:39 AM
از ساعت 12 تا 12/30، 3 تا شهاب ديدم از شرق به غرب تو اين آسمون پر ستاره يزد؛ واقعاً آسمونش معجزه ی الهيه. هرچی زور زدم نتونستم بفهمم اينجا چه صورت فلكی ديده ميشه. تازه الان ماه نسبتاً بدرش كامله و آسمون رو نورانی كه با اين حال واقعاً ستاره های زيبايی داره. حالا نقل خرچنگ كه تا ميديدم ميگفتم چه خرچنگ قشنگی و نميدونستم چيه در مورد ستاره هاست. شهرام خان كلاس خصوصيم ميگيريد؟! حيفه گاگول بمونما:4:.

سالاری بهزاد جان. من که خیلی چیزها ازت یاد گرفتم.
نرم افزار starry night رو نصب کن برو روی یزد و صور فلکی و ستاره ها و اطلاعاتشون رو نشونت می ده. یا اگه دسترسی نداری stellarium هم خوب و کم حجمه . دانلود کن:

بابا برنامه ها رو هم بیا ببینیمت. :8:

Shahram
22-11-2010, 06:56 PM
زن بَرزَنجیر یا اِمرَاة‌المُسَلسَله یا مِرآة‌المسلسله یا آندرومدا

با شروع ماه آذر به سراغ صورت فلکی بعدی می رویم که در برنامه های رصد هم زیاد مورد استقبال قرار گرفته است. :3:

زن بَرزَنجیر یا اِمرَاة‌المُسَلسَله یا مِرآة‌المسلسله یا آندرومدا نام یکی از پیکرهای آسمانی‌ در آسمان نیمکره شمالی است که بزرگ‌ترین کهکشان همسایه به راه کاهکشان در آن دیده می‌شود. معمولاً در کتاب‌ها آن کهکشان را نیز به همین نام می‌نامند.

نام اروپایی این پیکر آسمانی یعنی آندرومدا، در اساطیر یونانی نام زنی بوده‌است که پرساوش (پرسئوس) پهلوان عاشق وی بوده‌است و در بند اژدهایی در در ساحلی در حبشه با زنجیر زندانی بود. پرساوش با کشتن اژدهای مزبور وی را آزاد می‌کند و آن دو ازدواج می‌کنند. از ایشان فرزندانی پدید می‌آید از جمله پرسس. بنابراین افسانه‌ها پرسس نیای پارسیان (ایرانیان) است.

آندرومدا دختر زیبای سِفِئوس (قیفاووس) و کاسیوپیه «(ذات‌الکرسی) پریان را از خودخواهی بیش از اندازه اش به خشم آورد. نپتون، برای تنبیه وی، او را به صخره‌ای در کناره دریا زنجیر کرد تا شکار اژدهایی دریایی شود که در آن هنگام ساحل دریا را عرصه تاخت و تاز خود کرده بود درست در همان لحظه‌ای که اژدها به اندرومدا حمله آورده بود، پرسه‌ئوس (برساووش) با جادو غول را به سنگ بدل کرد و آندرومدا را نجات داد.

کهکشاه زن برزنجیر یا M31 که ۲٫۲ میلیون سال نوری با ما فاصله دارد، دورترین پدیده‌ای است که با چشم برهنه دیده می‌شود.
M31 کهکشانی است کاملاً شبیه به کهکشان ما این کهکشان از میلیاردها ستاره تشکیل شده و اندکی از کهکشان ما بزرگ‌تر است.
کهکشانهای M32 و M110 نیز در این صورت فلکی قرار دارند.

Shahram
23-12-2010, 05:57 PM
برساووش

خوب به یکی صورتهای فلکی مهم دی ماه می رسیم.

بَرساووش یا بَرندهٔ سر دیو یکی از صورت‌های فلکی است که در نیم‌کره شمالی دیده می‌شود. برساووش از ۴۸ صورت فلکی بطلمیوسی و ۸۸ صورت فلکی مدرن است. برساووش کمی دورتر و حدودا در قسمت شرقی زن بر زنجیر قرار گرفته‌است.

این صورت فلکی نقطه نورباران رگبار شهابی برساوشی است که هر سال در نیمه دوم مرداد ماه اتفاق می‌افتد. که اولین برنامه رصدی گروه هم هزمان با این بارش اجرا شد.

ستاره غول ستاره اصلی آنست که ستاره‌ای دوتایی است. هنگامی که یکی از جلوی دیگری می‌گذرد، ستارهٔ غول تقریباً نیمی از درخشندگی‌اش را از دست می‌دهد.

یا

نام برساووش از نام یونانی پرسئوس گرفته شده که در اساطیر یونانی قهرمانی است که مدوسا را کشت تا شاهزاده آندرو مدا، دختر کاسیوپه (که نام لاتین ذات الکرسی از او گرفته شده) و قیفاووس را از چنگال هیولای دریایی به نام قیطس نجات دهد.

اجرام اعماق آسمان:
m34 که یک خوشه باز است.

m76 که یک سحابی سیاره ای است
و خوشه های h + χ یا NGC 869 و NGC 884

Shahram
23-12-2010, 06:23 PM
گاو یا ثور

پیکر آسمانی گاو که ثور نیز خوانده می‌شود، در دومین برج از بروج دوازده گانهٔ منطقه البروج قرار دارد و دارای یک ستاره‌ درخشان به نام سَدویس (دبران، آلفا-گاو) است که چشم خشمناک و خونین رنگ گاو را نمایش می‌دهد. سدویس نام فارسی این ستاره‌است و پیشینه آشنایی ایرانیان با آن به روزگاران باستان می‌رسد.

سدویس ستاره‌ای سرخرنگ از قدر اول است و حدود ۶۵ سال نوری با ما فاصله دارد.

گروهی از ستارگان به شکل V که از نزدیکی سدویس شروع می‌شوند، «قلائص» (Hyades) نام گرفته و صورت گاو را درست می‌کنند. در این صورت، می‌توان بینی و پوزهٔ گاو را مجسم نمود. قلائص، خوشهٔ ستاره‌ای باز و کم نوری بوده و حدود ۱۲۰ سال نوری از ما فاصله دارد.

شانه‌های گاو را خوشه پروین تشکیل می‌دهد. پیکر آسمانی گاو به خاطر این خوشهٔ زیبا، جلوهٔ خاصی دارد. خوشهٔ پروین، شبیه به دب اصغر ولی کوچک‌تر و فشرده تر از آن است که هفت ستاره در آن به وضوح دیده می‌شود. بر طبق اساطیر، خوشهٔ پروین، هفت خواهران اطلس نیرومند بودند که جبار شکارچی به دنبالشان بود و برای نجات از دست وی، به صورت هفت کبوتر در آمدند.

اجرام اعماق آسمان:
m1 یا سحابی عقرب

که البته پشت تلسکوپ به این زیبایی دیده نمی شه و این طوری هست:

m45 یا خوشه پروین یا هفت خواهران یا ثریا

و نام آنها:

خوشهٔ پروین، شبیه به دب اصغر ولی کوچک‌تر و فشرده‌تر از آن است که هفت ستاره در آن به وضوح دیده می‌شود. بر طبق اساطیر یونان، خوشهٔ پروین، هفت دختران اطلس نیرومند بودند که اوریون (صورت فلکی جبار یا شکارچی) به دنبالشان بود و برای نجات از دست وی، به صورت هفت کبوتر در آمدند.

اين ستارگان مانند خورشيد از شرق به طرف غرب در حرکتند، ولى در همه حال دم آنها بطرف مشرق ميباشد.

Shahram
23-12-2010, 06:29 PM
نهر

صورت فلکی نهر ، دومین صورت از نظر طول (بعد از مار آبی - شجاع) و ششمین صورت فلکی از لحاظ بزرگی است. این مجموعه از ستارگان ضعیف ، از دوران باستان به نام رودخانه (معمولا اشاره‌ای به رودخانه فرات یا نیل) شناخته شده‌اند. صورت فلکی نهر ابتدا به طرف غرب و صورت فلکی قیطس می‌پیچد، سپس به جنوب و بین صور فلکی کوره و اسکنه از صورتهای فلکی نیمکره جنوبی آسمان می‌رود.

ستاره آلفا یا آخر النهر از لغت عربی انتهای رودخانه گرفته شده. این ستاره فقط از عرضهای جغرافیایی پایین‌تر از 30 درجه شمالی دیده می‌شود (بنابراین از تهران دیده نمی شود).

Shahram
23-12-2010, 06:45 PM
صور فلکی مهم در کنار هم

Shahram
23-12-2010, 06:50 PM
در نیمکره جنوبی وضعیت قطب جنوب آسمان و صور فلکی متفاوت است. با توجه به عدم کاربرد فقط به روش یافتن جنوب سماوی اشاره می شود:

Negooli
25-12-2010, 08:18 PM
مرسی از راهنمایی هاتون آقا شهرام
یه سوال از کدوم نرف افزار استفاده میکنید که اسم صورت فلکی ها رو به فارسی هم داره؟

Shahram
25-12-2010, 08:29 PM
مرسی از راهنمایی هاتون آقا شهرام
یه سوال از کدوم نرم افزار استفاده میکنید که اسم صورت فلکی ها رو به فارسی هم داره؟

عکسهایی که فارسی داره واسه نرم افزار نیست، ویرایش شده هستند. :3:

samane26
12-03-2013, 07:52 PM
سلام
دب اکبر و دب اصغر هر دو مثل ملاقه اند.چطوری می شه از هم تشخیص شون بدسم؟

Shahram
12-03-2013, 11:42 PM
سلام
دب اکبر و دب اصغر هر دو مثل ملاقه اند.چطوری می شه از هم تشخیص شون بدسم؟

سلام
دب اصغر کوچیکتره و خیلی کم نورتره. شکلشون هم فرق میکنه ( وضعیت انحناشون). البته خیالتون راحت دب اصغر خیلی سختتر پیدا می شه و اگه ملاقه ای پیدا کردین به احتمال زیاد دب اکبر هست :3: